Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 австрийци "случайно" получиха пари от САЩ заради коронавируса

08 септември 2020, 14:12 часа

Повече от 100 чека за коронавирусни стимули от САЩ, всеки на стойност поне 1200 щатски долара, били осребрени в банки в Австрия през последните дни, съобщи телевизия ORF, предаде БГНЕС.

Сред получателите беше 73-годишният пенсионер Манфред Барнрайтер от Линц. Той каза пред ORF, че когато намерил в пощата си чек с надпис „Плащане за икономическо въздействие, президентът Доналд Дж. Тръмп“, той „сметнал, че е доста интересно - нека го занесем в банката“. И получил парите три дни по-късно.

Барнрайтер споделил, че макар да не знае защо се е класирал за чека – каквито правителството на САЩ започна да изпраща на данъкоплатците през пролетта за смекчаване на икономическите последици от пандемията, той вярва, че това е така, защото е работил в Ню Джърси като сервитьор няколко години през 60-те години и в резултат получава малка пенсия от САЩ. Той обаче каза, че съпругата му също е получила такъв чек, без да е пътувала до САЩ. Американските изплащания са били ограничени до 1200 долара на човек, но 2400 долара на двойка, ако последната им данъчна декларация е показала, че са направили съвместно по-малко от 150 000 долара, уточни изданието.

Австрийските банкови мениджъри казаха на медиите, че чековете вероятно са изпратени в чужбина по погрешка. Герхард Мейсл, ръководител на отдел „Качество на данните“ и дигитализация в банка Sparkasse в Горна Австрия, каза пред вестник „Курир“, че някои получатели в даден момент са били американски данъкоплатци.

Пол Кайзер, ръководител в банковия клон на Райфайзен в Линц, заяви, че неочакваните плащания вероятно се дължат на административна грешка, отбелязвайки, че САЩ също така погрешка са изпратили чекове на починали граждани.

Според Кайзер, възможно е, макар и малко вероятно, САЩ да искат парите обратно.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес