Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наближава Петдесетница! Какви са традициите, които всеки трябва да спази?

12 май 2022, 14:44 часа

Петдесетница е един от плаващите празници. През 2022 година той се почита на 12 юни. Остава точно един месец. Именно затова днес ще ви разкажем за традициите, които всеки трябва да знае и спазва.

Какво трябва да знаем за Петдесетница и какви традиции се спазват на този празник?

На 12 юни човек трябва задължително да посети Божия храм. Църквите се украсяват с брезови клонки и цветя. Някои хора украсяват и домовете си по този начин. На Петдесетница е позволено да се похапват всякакви храни, включително и лакомства.

От край време на този празник се ходи на гости по покана или се канят роднини. Важно е да бъдете с близки хора и да се чувствате добре на този ден.

На малките деца в семейството се правят подаръци. Така е прието от край време.

Българските ритуали за късмет

В миналото на този ден влюбените запознавали половинките си с майките и бащите, за да могат да получат от тях благословия за сватба.

Ако на 12 юни, 2022 година срещнете човек, към който усетите специално вълнение, това значи, че сте открили сродната си душа.

Няколко дни преди Петдесетница е добре къщите да се почистят и дрехите да се изперат. Всичко трябва да е подредено на празника, защото на самия ден не се чисти, глади, шие и не се изпълняват други домакински задачи, освен приготвяне на ястия.

Това са сред основните традиции, които е редно човек да спазва и почита на големите празници, какъвто е и Петдесетница!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес