Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На коя ръка се носи брачната халка

21 април 2024, 18:25 часа

Традициите, въпреки че често не им се отдава голямо значение в ежедневието ни, имат съществено значение за културата, историята и живота ни. Брачната халка е един от тези символи на обещание, любов и свързване, но понякога не сме напълно запознати с историята зад избора на конкретната ръка и пръст. Въпросът за това къде и как ще носим брачната халка е лично решение, но нека разберем какво казват традициите.

Ето защо брачната халка никога НЕ трябва да се сваля

Какво символизира брачната халка и каква е нейната история?

Историята на брачната халка започва в древността, където египтяните и римляните използвали халки като знак на свързване. Формата и материалите могат да се променят, но значението остава постоянно. От гривни и халки от тръстика, през пръстени от злато и сребро, тя продължава да бъде израз на обич и ангажимент.

брачна халка, халка

На коя ръка се носи и защо?

Традициите за носене на брачната халка варират според културата и религията. В миналото католиците са предпочитали лявата ръка, докато източнославянските религии - дясната. В мюсюлманските страни няма конкретна традиция за брачни халки. Независимо от това, в повечето култури се придържаме към идеята за носене на безименния пръст, който, според медицинските открития, е свързан директно със сърцето.

Защо трябва да свалим брачната халка след развода – отговорът ще ви изненада

Защо на безименния пръст?

Името "vena amoris" (вената на любовта) не е случайно. Бягството на кръвта от безименния пръст към сърцето създава романтична асоциация, която превръща този пръст в идеалното място за носене на символ на вярност и обич.

Брачната халка е повече от просто бижу. Тя е връзка между миналото и настоящето, между двама души, които се вричат на любов и вярност. Нейното място на безименния пръст е израз на връзката, която свързва сърцата на влюбените. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес