Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво се дължи зимното ПЪЛНЕЕНЕ

27 декември 2021, 12:05 часа

През зимния период са едни от най-чаканите празниците – Коледа и Нова година, както и много други поводи за радост. Те обаче не са единствената причина да качим някой друг килограм. Зимата сякаш ни предразполага да спортуваме по-малко и да хапваме повече. Причините да пълнеем през зимата всъщност не са толкова прости.

Според изследванията нашите клетки реагират положително на слънчева светлина. Тези, които са най-близо до нея, се свиват и съхраняват по-малко мазнини. През студения сезон виждаме все по-малко слънце. Липсата му може да накара клетките да съхраняват повече мазнини, от което следва да наддадем тегло. Така че не пропускайте да излизате повече, когато времето е хубаво и има слънце.

Друга причина за зимното пълнеене е, че тялото се приготвя за хибернация. Това е зимният сън при мечките, който при нас се появява неусетно като процес. Тялото опитва да се запаси с калории. Подсъзнателно се подготвяме затова, че дълго няма да намерим храна и се запасяваме. По време на този процес метаболизмът става по-бавен и това пречи на лесното сваляне на килограми.

Ниските температури също могат да се окажат причина за качване на килограми. Гледаме на храната като начин да се стоплим и така през студените дни хапваме повече и често нездравословно. Когато храната се усвоява, тялото се стопля, което ни кара да хапваме още, за да поддържаме топлината. През зимата обаче сме по-склонни да хапваме сладкиши, тестени изделия и вредни храни. Те изискват по-дълго време за смилане. Трябва да наблегнем на храни, които ни снабдяват с полезни мазнини, въглехидрати и протеини. Най-добрите плодове за зимата са бананите, защото са богати на магнезий и витамин В, контролират телесната температура и работата на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

През зимата има по-малко слънце, дните са по-късни, стъмнява се рано, което ни прави по-сънливи. Тялото реагира на липсата на слънчево греене, органите синтезират повече мелатонин, който регулира цикъла сън-будно състояние. Затова се чувстваме по-уморени, с липсваща енергия и желание за сън. Оттам, разбира се, се повишава и апетитът.

Онова, с което може да противодействате, е да опитате да регулирате синтеза на мелатонин, хапвайки повече храни, които го съдържат – маслини, мляко, зърнени продукти и домати. Не забравяйте и за разходките в паркове, градини и сред природата. Това ще ви помогне да се ободрите, да се чувствате по-свежи и енергични. Силите на природата да ни зареждат с положителна енергия са всеизвестни. Затова трябва да ѝ се доверим и да почерпим максимума ползи от нея.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес