Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Благовещение задължително се носят нови дрехи - ето защо

25 март 2024, 09:11 часа

Днес е един от най-хубавите християнски празници – Благовещение. Това е денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди сина на Бога – Иисус Христос. Празнуват всички с имена като Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина.

Благовещение е един от големите пролетни празници, част от Великденския празничен цикъл, отбелязва се винаги на 25 март. Празникът е за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Събитието е утвърдено през VII век.

Въпреки че е в периода на Великия Пост, поради своята значимост се прави изключение и може да се яде риба, която често се сервира на трапезата. Специално за този ден се приготвя рибник – риба с ориз.

Празникът е известен още като Благовец, съвпада с началото на пролетта и затова се казва, че трябва да се хванем  за зелено. Традиционно се приготвя „зелена храна“ като коприва, спанак, лапад и други. Популярно е приготвянето на пита, намазана с мед, която се дава на съседи и близки.

Задължително по традиция се обличат новите дрехи и се гадае през деня, защото каквото прави човекът и както му мине денят, такъв ще бъде целият му годишен късмет. Полезно е да се носят повечко пари в джоба за късмет. Смята се, че ако кукувицата закукулика, за да имаш късмет, трябва да се хванеш за паричка. Със специален обред девойки могат да предвидят дали ще се омъжат, като поставят лалета във вода и ги оставят три дни. Ако цвететата се разцъфтят, ще се омъжат в рамките на годината.

В някои региони от страната са запазени езическите обичаи, че на този ден раните по-лесно и бързо зарастват, затова на момичетата често им се пробивали ушите. Вярвали са още, че през този ден всяка отрова губи своето въздействие. Свързан с този обичай бил ритуалът на почистване на къщите и дворовете и паленето на огнища, които да се прескачат, за да не се стигне до змийско ухапване през лятото. Жените също не се занимавали този ден с игли, куки или конци, за да избегнат неблагоприятни последици.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес