Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мухълът най-често се крие в тези 3 места в кухнята

02 септември 2021, 15:00 часа

Кухнята е помещението от дома, в което прекарваме доста голяма част от времето си и съхраняваме хранителните продукти там. Затова трябва да се грижим добре за почистването и хигиената на това място, тъй като е от изключителна важност и за здравето ни.

Но понякога дори и след усърдно и редовно чистене, поради независещи от нас причини, може да избие мухъл. Кухнята създава благоприятни условия за появата му, защото има храна, топлина и влага. Трябва да следим за мухъл и да продължаваме да поддържаме чистота, защото той може да ни нанесе здравословни вреди като алергии, дихателни проблеми и да влоши състоянието на астматиците.

Може би не знаете на кои места вирее най-добре мухълът. Ние ще ви разкрием кои са 3-те места, на които може да има скрит такъв и къде да следите за появата му. Грижете се добре за чистотата и проветряването на долуспоменатите локации. Ето ги и тях:

Хладилникът

Мислите си, че не може да се появи мухъл в хладилника? Заблуждавате се. Това е благоприятна среда за развитието на плесен, защото въпреки студения климат, бактериите продължават да се множат. Създава се една среда за разпространение на микроорганизми при наличието на сурови и преработени храни. Почиствайте редовно от развалени продукти и мръсотия, за да предотвратите появата на плесен.

Мивката

Въпреки че мивката се смята за почистена поради постоянното й изплакване, мухъл може да се развие и в някои нейни части. Той може да се скрие в уплатненията, чешмата, дюзите и дори върху плота, който постоянно се мокри от течащата вода. Съветваме ви редовно да преглеждате тези части  и най-вече уплатненията. Използвайте препарат за мухъл при почистването им. Дори ако трябва подменяйте през определен период от време уплътненията, за да сте сигурни, че всичко е изрядно. Може да обърнете внимание и на тръбите в близост до мивката.

Гъба за почистване на чинии

Почистващата гъба събира най-много мръсотия и микроби в себе си. Освен това е благоприятна среда за размножаването на бактерии, тъй като е топла и влажна. Съветваме ви да не се задържате дълго време с една гъба за почистване на съдове и да я сменяте редовно. Както и да я изплаквате добре след употреба. Тези на пръв поглед незначителни неща могат да спасят здравословното ви състояние. Ако неглижираме сериозността на мухъла, може да нанесем сериозни вреди на нас и семейството ни. Почиствайте редовно около себе си и правете профилактика. Само така може да сте спокойни, че всичко около вас е наред и безопасно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес