Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мухъл в банята - тази съставка ще ви избави от него само за 5 минути

07 октомври 2023, 10:23 часа

Мухъл в банята – всяка домакиня се сблъсква с този проблем. При появата му трябва да се предприемат мерки, така че той да бъде разрешен възможно най-бързо. В случая на помощ идват достъпни и евтини съставки, които се намират във всеки дом. Например, в тази ситуация ще помогне обикновен трапезен оцет. Но методът има някои недостатъци. Киселата течност трябва да се напръска върху петната и да се остави за няколко часа. Но тук трябва да запомните, че оцетът може да остави ивици по някои повърхности, което означава, че първо трябва да го нанесете върху малка площ, за да проверите реакцията. Това е причината опитните домакини да предпочитат друга съставка в борбата с неприятния мухъл.

Съставката, която премахва мухъла за минути

Водородният прекис се справя с проблема само за минути. Продуктът е подходящ само за светли повърхности. Методът на приложение е подобен на предишния, но с тази разлика, че са необходими минути за действие на продукта, а не часове.

С тази смес ще забравите за мухъла в пералнята

Друго универсално средство, което работи в случая, е сода бикарбонат.

Препоръчително е да се направи разтвор от 300 мл вода и чаена лъжичка насипен продукт, с който да се намаже засегнатото място.

След няколко минути остава само да измиете повърхността с чиста гъба.

Смеси от други вещества също се справят с плесента у дома. За приготвянето на разтвора смесете:

  • 2 супени лъжици водороден прекис;
  • 2 супени лъжици оцет (70%);
  • 1 супена лъжица борна киселина;
  • 4 супени лъжици вода;

Изсипете получената смес в бутилка със спрей и напръскайте обилно върху засегнатата повърхност.

Редуването на сода и оцет също ще помогне в борбата с неприятните спори. За тази цел:

  • старателно втрийте прах от сода за хляб в проблемната зона;
  • поръсете с оцет;
  • след 40 минути изплакнете с вода;

Препоръчително е процедурата да се повтори след 1-2 дни.

Редовният престой в помещения, засегнати от гъбички, се отразява на здравето. Вдишването на спори и отпадъчни продукти от микроорганизми е свързано с риск от кашлица, затруднено дишане и конюнктивит. Възможно е увеличаване на респираторните заболявания и увреждане на дихателната система. Мухълните спори са особено опасни за деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

Ако огнищата на гъбични инфекции са малки и локализирани, човек може да не почувства промени в състоянието си или да почувства леки неразположения - например замайване, слабост, намалена активност.

При силно разпространение проявите са по-сериозни и драматични – дишането се затруднява, носът се запушва, по кожата се появяват червени петна. Ако не се вземат навременни мерки, тялото става уязвимо.

Още: Трябват ви само 2 съставки от кухненския шкаф и ще забравите за мухъла в банята

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес