Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мухъл: каква трябва да е температура у дома, за да НЕ се появи

09 ноември 2023, 14:36 часа

През зимата температурните промени и прекомерната влага могат да доведат до появата на мухъл у дома. Ниските температури в комбинация с топлината на закрито могат да доведат до излишна влага във въздуха. За целта оптималният вариант за температура на въздуха е 17-19 градуса. Мухълът се развива лесно в студени помещения с висока влажност.

Премахване на мухъл

Наличието на вентилационни отвори може да помогне за разпределяне на въздушния поток и намаляване на влажността. Това съдейства за подобряване на циркулацията на въздуха и премахване на излишната влага.

Мухъл в банята - тази съставка ще ви избави от него само за 5 минути

Смес от бял оцет и дестилирана бяла вода може да помогне да се отървете от плесента, която вече е започнала да се образува. Содата за хляб, от своя страна, естествено абсорбира излишната влага от въздуха, което я прави чудесен вариант за предотвратяване на плесен.

Как да се отървете от мухъл с помощта на оцет? Оцетът, смесен с вода, унищожава широк спектър от плесени и плесени поради киселинното си pH. Можете да напръскате с оцет засегнатата област и след това да я измиете след 30 минути. Вторият вариант: разредете оцета с вода и го напръскайте върху засегнатата от мухъл повърхност и оставете да попие.

Обработената с оцетен разтвор зона трябва да изсъхне добре.

Ако е необходимо, струва си да повторите процедурата.

Водороден прекис -той е отлично средство за справяне с повечето видове плесен у дома. Използвайте 3% разтвор на водороден прекис. Изсипете го в бутилка със спрей и обработете засегнатата повърхност. Не забравяйте да тествате върху незабележимо място, за да сте сигурни, че няма да се обезцвети. Оставете пероксида върху повърхността за около 10 минути, след това го обработете с четка или твърда гъба, след което избършете.

Етеричните масла имат силни дезодориращи и антисептични свойства. Смесете 1 ч. л. етерично масло от лавандула, чаено дърво или розмарин с вода (200 мл), разклатете добре. С получената смес напръскайте плесенясалия участък. Оставете да кисне един час. Избършете мястото със суха кърпа.

Сода за хляб - пригответе разтвор от половин супена лъжица обикновена сода за хляб и половин литър вода. Разбъркайте добре, разклатете, изсипете в бутилка със спрей и напръскайте засегнатата от мухъл повърхност. След това отстранете плаката с твърда четка и изплакнете с вода. Повторете процедурата и оставете мястото да изсъхне.

Белината не е подходяща за премахване на плесен от тапети, подове, мебели и боядисани стени. В противен случай съществува риск от увреждане на горния слой и обезцветяване на повърхността. Може да я използвате само за почистване на банята.

Още: С тази смес ще забравите за мухъла в пералнята

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес