Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли лакът за нокти да е вреден за здравето?

08 февруари 2022, 13:40 часа

Маникюрът е неизменна част от съвременната визия на поддържаните дами. Текстурите, цветовете, формата на ноктите се променя, но лакът остава задължителен за привлекателен вид на ноктите. Част от дамите не прекарват и ден с „голи“ нокти, а други посещават редовно салоните за гел лак и декорации върху маникюра си. Какво съдържат обаче лаковете и могат ли да застрашат вашето здраве?

Ето какво е мнението на училището по медицина в Харвард. Проучванията показват, че химикалите в лака за нокти могат да се абсорбират в тялото, но точното количество на усвояване и дали е достатъчно, за да има трайни отрицателни последици за здравето, не са добре установени. И все пак как лакът може да вреди, доколкото е известно, и какво да направите, за да минимизирате опасността?

Обикновен лак за нокти

Това е лакът, който познаваме от десетилетия и който нанасяме сами в домашни условия. Той не се нуждае от печене, сваля се лесно с обикновен лакочистител и не уврежда особено нокътната плочка особено ако поставите основа, с която ще си спестите оцветяването ѝ. Бързото премахване с лакочистител дори без съдържание на ацетон също е щадящо към кожата на пръстите ви и към ноктите ви. Основната опасност при тези лакове идва от състава им и по специално проблем могат да създадат неизвестните марки, които са  без контрол на производството. Различни съставки могат да причинят проблеми с кожата, ноктите, алергии и дори да бъдат токсични. Дерматолозите съветват да избирате висококачествени лакове за нокти от брандове, чието производство подлежи на контрол, за да бъдете спокойни за здравето си.

Още по-добро решение е да купувате лак за нокти, които не съдържа потенциално опасни съставки като формалдехид, формалдехидна смола и камфор. Формалдехидът е консервант, който е признат от Националния институт по рака като вещество, потенциално опасно за причиняване на  онкологични проблеми. Също така е сред най-често срещаните вещества, които причиняват алергичен контактен дерматит. Формалдехидната смола също може да причини алергичен контактен дерматит.  Цена на лакове без формалдехид и други вредни съставки е по-висока и съответно те не са достъпни за дамите със скромни доходи, но ако може да си ги позволите, винаги ги предпочитайте. По-ниското съдържание на химикали означава по-малък риск. Тези лакове също се нанасят и отстраняват лесно в домашни условия с лакочистител с или без ацетон.

Грижете се и за кожичките около ноктите си, не ги режете, за да не си причините инфекция. Всичко това заедно минимизира рисковете и ви помага да останете здрави, докато впечатлявате с визията си.

 

Гел лак за нокти

Този тип лакове (независимо дали са за домашна, или за професионална употреба) подлежат на изпичане с УВ лампа и това създава основния риск. УЛ лъчите причиняват рак на кожата, както е известно. Това налага да предприемате мерки за предпазването ѝ. Нанасяйте върху ръцете си слънцезащитен крем, преди да печете лака си за нокти. Може да замените и УВ лампата с ЛЕД лампа, но все пак имайте предвид, че тя също може да излъчва малко УВ светлина.

Друг проблем при този лак е свързан с необходимостта от агресивен лакочистител, полиране и агресивни процедури за премахването му. Това може да увреди нокътната плочка трайно.

Трета опасност предизвикват съставките, в които също има химикали. Избирайте отново лакове с намалено съдържание на химикали и вредни вещества.

Не е за пренебрегване и опасността от самия салон. Ако хигиената в салона е недостатъчна, процедурата може да доведе до гъбички, инфекции и зарази. За да се предпазите, избирайте внимателно салона, предпочитайте ЛЕД лампи и лакове с по-малко химикали и използвате гел лак само за по-специални моменти, а не като непрекъснат избор на лак за ежедневието.

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес