Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли борната киселина да се вкара директно в ушите?

06 юни 2024, 18:16 часа

Болките в ушите се появяват при всеки човек. Причината за това може да бъде възпаление на средното ухо или малка простуда на ухото. Особено лошо е, когато болката се появи при дете. Дали борната киселина може да се инжектира в ушите, за да се намали възпалението?

Борната киселина има добри антисептични свойства. При първите симптоми на възпаление на средното ухо е необходимо да се консултирате с лекар. В случай на неусложнено заболяване лекарят предписва борна киселина. Също така специалистът предписва водороден пероксид за промиване.

Как се вкарва борна киселина в ухото?

Капването на борна киселина в ушите ще може да направи абсолютно всеки. Въпреки това, преди да започнете процеса, се препоръчва да проучите алгоритъма на неговото изпълнение.

- На първо място ухото се промива с водороден пероксид, който премахва твърдия восък. Благодарение на това ефектът на борната киселина ще се подобри. В ухото се впръскват 5 капки пероксид с пипета. След това обърнете главата на другата страна и избършете дупката с памучен тампон.

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

- След това пациентът ляга с болното ухо нагоре. Желателно е борната киселина да се вкара в ухото от някой друг. Достатъчни са 3-4 капки. Течността трябва да е топла, в противен случай възпалителният процес може да стане още по-силно изразен. След изпомпването изчакайте 10-15 минути и избършете ухото, докато се отстрани цялата влага.

След това покрийте ушния канал с парче памук. Ухото трябва да се поддържа топло през цялото време. Процедурата може да се повтаря не повече от 4 пъти дневно. През нощта парче марля, сгънато няколко пъти, се навлажнява с борна киселина и се поставя в ушната дупка. След отит на средното ухо не се препоръчва използването на памучни тампони, които водят до появата на ушни тапи. По-добре е да продължите да отстранявате восъка с пероксид.

С тези народни рецепти ще се почувствате по-добре при болки в ушите

Противопоказания на борната киселина

Въпреки че борната киселина помага за ефективно лечение на възпаление на средното ухо, съществуват няколко противопоказания по отношение на нейната употреба:

1. Тя не трябва да се поставя в ухото за повече от една седмица. В противен случай могат да се появят странични ефекти: главоболие, повръщане, алергии, шок.

2. Борната киселина е нежелателна за бременни жени, както и за хора, страдащи от бъбречни и чернодробни заболявания.

3. Поставянето на борна киселина в ухото на дете може да става само след назначаването и от лекар.

Ако пациентът прояви признаци на нежелани реакции, той трябва незабавно да спре приема ѝ.

Ако е възможно, трябва да отиде при лекар възможно най-скоро, който ще даде препоръки за по-нататъшно лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес