Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мит или реална полза: помага ли кафето с лимон за отслабване

28 юли 2024, 09:14 часа

За да отслабнете, е достатъчно да добавите лимонов сок към любимото си еспресо: в това ни убеждават широко разпространените в мрежата видеоклипове, на които хора, стремящи се към перфектна фигура с горящи очи, приготвят странната напитка.

Какво казва науката за кафето с лимон?

По принцип единственият начин наистина да отслабнете е да създадете калориен дефицит, т.е. да изразходвате повече калории, отколкото получавате с храната.

Кафето в умерени количества може да бъде помощник на жените на диета: то ускорява метаболизма с 3-11%. През 2020 г. проучване доказа, че 4 чаши от напитката без захар и мляко на ден помагат за намаляване на мазнините с 3,7%.

Кой ТРЯБВА да пие кафе с лимон

В него изобщо не се споменава лимонът. Ако говорим за него отделно от кафето, жълтият цитрус определено е полезен за здравето: в него има много витамин С и антиоксиданти флавоноиди, които помагат на имунната система да си върши работата и да се справя с различни заболявания.

Чаша топла вода с лимон сутрин на гладно помага на храносмилателната система и нейната господарка да се „събудят“, стимулира органите и системите.

Комбинацията от кафе и цитрусови плодове има доста специфичен вкус. Но какви са ползите от кафето с лимон? Дали комбинацията от тези два продукта в една напитка я превръща в истински вълшебен еликсир за изгаряне на мазнини?

„Смесването на кафе и лимонов сок не дава никакви допълнителни ползи и не демонстрира свойства за отслабване“, обяснява старши диетологът в Медицинския колеж „Бейлор“ в САЩ Кортни Кери.

Кафе с лимон - помага ли при отслабването или е просто мит

Ползите от витамин С също се обезсилват, щом лимоновият сок попадне в горещото кафе, така че и тук даваме минус на модерната напитка.

Изводът е разочароващ: да очаквате да свалите излишни килограми по този начин означава да си дадете фалшива надежда.

Вреди от кафето с лимон

Кафе в големи количества не трябва да пие никой, особено хипертониците и хората с гастрит или язва, защото напитката увеличава производството на солна киселина в стомаха.

Ако имате висока чувствителност към кофеин, то твърде много чаши кафе с лимон и без лимон могат да доведат до безсъние, постоянно чувство на тревожност, треперене, главоболие.

Освен това комбинацията от кафе и лимон е с много високо съдържание на киселина, така че ако имате рефлукс или сте склонни към киселини, такава напитка може да изостри проблема. Освен това киселината разрушава и зъбния емайл.

Като цяло ползите от кафето и лимона са леко преувеличени. За съжаление, това не е вълшебна отвара за отслабване и всички ползи за здравето от кафето и лимоните могат да се получат, като се пият поотделно.

Ако ви харесва тази смес - моля, пийте я, никой не ви забранява, само следете за здравето си, не я консумирайте на празен стомах (помните ли излишната киселина?) и следобед, ако планирате да спите през нощта.

Рецепта за кафе и лимон

Ако сте от тези, на които комбинацията от цитрусови плодове с кафе ви е по вкуса, тогава пригответе напитката сами: няма нищо по-лесно.

Сварете кафе по обичайния начин, сложете няколко резена лимон в чашата или изстискайте сока. Не използвайте никакви подсладители, ако внимавате за фигурата си, и не добавяйте и мляко: то може да се съсири от взаимодействието с киселината.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес