Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мелатонинът помага на съня, но дали е полезен за здравето?

25 август 2021, 23:40 часа

Мелатонинът по своята същност представлява хормон, отделящ се от епифизната жлеза, наричана още пинеална жлеза (или трето око). Производството на мелатонина се потиска при наличието на светлина, следователно тъмнината го стимулира. Той е отговорен за много важни физиологични функции, а именно: регулация на съня, репродукция, подпомага имунната система, участва в половото съзряване, има антиоксидантно въздействие. Приемът на мелатонин може да подобри качеството на съня. Разбира се, преди това се консултирайте с вашия личен доктор.

Може да приемате мелатонин под формата на таблетки или като хранителна добавка, която включва в съдържанието си и някои билки (например валериана, пасифлора и други).

Приемът на таблетки се препоръчва за хора във вече напреднала възраст.  При такива, които имат проблеми с късното заспиване и ранното събуждане, или хора, които са ангажирани с работа през нощта. По – горе споменахме, че синтеза на мелатонин се извършва главно през нощните часове.

Ако ви се наложи прием на мелатонин  под формата на хранителна добавка, ето някои неща, които може да са ви полезни. Обикновено хранителната добавка съдържа и допълнителни компоненти като витамини или билки. Трябва да се съобразите с това, защото е възможно да имате непоносимост към някои от тези екстра съставки. Ползи от приема на добавките: улесняват заспиването, здрав и спокоен сън, предотвратява честите събуждания през нощта, помага при сънна парализа, помага при справяне със стреса, силен антиоксидант, забавя процесите на стареене.

Разбира се, ако имате съмнение, че нивата на мелатонин в тялото ви са занижени, най – правилното и безопасно нещо за вас е да проведете консултация със специалист, тъй като има случаи, в които самолечението би могло единствено да ви навреди. Не се препоръчва при: бременни жени и кърмачки, хора, страдащи от автоимунни заболявания, деца и юноши. Не е желателен приемът при безсъние, породено от безпокойство или депресия. Моля обърнете се към вашия лекар.

Мелатонин под формата на добавка е ефективен при:

- Безсъние при хора в напреднала възраст

- Нередовни навици на съня

- При нарушен биоритъм

- При еднометриоза (при жените)

- При високо кръвно налягане

- Часова разлика

- Темпоромандибуларни нарушения (нарушена функция на дъвкателните мускули)

- ромбоцитопения (ниско съдържание на тромбоцитите в кръвта)

Що се отнася до дозировката, това отново е тема, която трябва да бъде отправена към специалист. Първо е нужно да се определи причината, поради която хормона на съня е с ниски нива. От там нататък от значение са индивидуалните нужди, тъй като, както знаем, всеки един организъм има различни особености.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес