Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мастика, узо или перно: Каква е разликата?

28 август 2024, 18:15 часа

Ако има нещо, с което балканските народи са изветни по света, то е с хранителните си навици и богати трапези, споделени с много хора. Разбира се, нямаше да сме балканци, ако на масата не присъства и алкохол, често домашно приготвен.

Балканите могат да се похвалят с различни видове ракия, вино и мастика, а гърците се гордеят със своето узо. Ако трябва да сме честни, през последните години много българи предпочитат анасоновия "братовчед" на мастиката - узо.

Какво обаче различава двата алкохола?

Още: Как да махнем лак без лакочистител

Родословното дърво на мастиката такава, каквато я познаваме днес, може да бъде проследено отново до Гърция. Тя произлизаща от остров Хиос и дължи по-острия си вкус на специална добавка - смолата от дървото мастиха. Точно това различава двете напитки.

В България мастиката става популярна през 19 век, когато търговците на вино я внасят от Хиос и Лесбос. Неоспоримо влияние върху популярността ѝ има цар Борис III, който се влюбва в нея. 

Историята на прословутото гръцко узо пък датира през  далечната1856 г. с основаването на първата компания за производство на узо от Никола Кацарос. С течение на времето, това се превръща в най-популярната марка узо в Гърция и света.

Още: За 10 години: Консумацията на алкохол в България се увеличава

Франция също има анасонов еквивалент

За любителите на по-меките вкусове и аромати французите са измислили перно.

Първоначално създаден като анасонова алтернатива на абсента, забранен през 1915, Pernod бързо се превръща в основен аперитив както във Франция, така и извън нея. Днес Pernod е една от най-известните анасонови напитки по цял свят.

В състава му доминира звездовиден анасон и билки, които му придават типичния кехлибарен цвят.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес