Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малините и неочакваните ползи за организма: Как действат на диабетиците

09 август 2024, 06:15 часа

Малините са сред най-добрите и вкусни плодове, на които можем да се насладим през летния сезон, но и през зимата, ако знаем как да ги замразим правилно. Освен вкус, малините са много ценни и влизат в категориите на най-здравословните горски плодове.

Още: Лекар: 6 признака, че ядете твърде много протеини

Една чаша чай от малини осигурява 50% от минималната препоръчителна доза витамин С. Този витамин е много важен за имунитета и здравето на кожата. Освен витамин С, малините съдържат още манган и витамин К, важни за здравето на костите. Ако това не е достатъчно, по-долу ще научите още 5 причини, поради които трябва да консумирате колкото се може повече малини.

  • Имат малко захар

Малините са известни като един от плодовете с малко захар. Например една средна ябълка осигурява 20 грама фруктоза, докато чаша малинов чай осигурява 5 грама фруктоза.

  • Имат много антиоксиданти

Малините са много богати на антиоксиданти, които са полезни срещу сърдечни заболявания, рак, диабет и затлъстяване. Освен това антиоксидантите се борят с възпалението, което е пряко свързано с преждевременното стареене, но също и с туморните клетки.

  • Много добри за отслабване

Една чаша малинов чай осигурява 8 грама фибри или една трета от минималната дневна доза, препоръчана от експертите. Фибрите ви държат сити по-дълго и предотвратяват колебанията на захарта. Много са полезни за храносмилателната система и стомашния микробиом.

  • Подходящи за диабетици

Редовната консумация на малини намалява количеството инсулин, необходимо за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол. Проучванията потвърждават, че хората, които консумират две чаши малинов чай на ден, имат по-ниски нива на кръвната захар.

Още: Жизненоважни витамини за хора над 40 години

  • Чудесни за мозъка

Малините са сред най-добрите плодове за здравето на мозъка и паметта. Тези свойства се дължат на високото ниво на антиоксиданти, които елиминират токсините, които застрашават мозъчните функции.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес