Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любляна и Загреб - единствените на Балканите, търсещи активно велосипеда

03 юли 2015, 14:10 часа

Много от европейските столици инвестират значителни средства в изграждането на подходяща за колеездачите инфраструктура, с което се цели намаляване на автомобилния трафик и на вредните емисии в атмосферата.

Датска компания за градски дизайн, специализирана в колеезденето, определя Копенхаген, Амстердам и Страсбург за "най-приятелски настроените" към велосипедистите градове в света. В изследването са включени общо 122 града по целия свят.

През последните години датската столица е изключително постоянна в инвестирането в инфратруктура за колеездене и полага много усилия да повиши нейното качество.Това класира Копенхаген на първо място в тази подредба. Амстердам е на второ място, но е водещ в класацията в продължение на цели три години (2012-2014 г.) и е пример за подражение, твърди компанията.

Словенската столица Любляна също е сред най-благоприятните градове за каране на велосипед в света, класирайки се на 13-то място, поне според същия индекс. По благоустройство за колеездачите, Любляна задминава дори австрийската столица Виена, която е класирана на 16-та позиция.

„Ние виждаме сериозна политическа инициатива в Любляна, целяща да нареди страната сред най-добрите за колеездене градове в Европейския съюз“, твърдят авторите на изследването.

Те твърдят още, че кметството на хърватската столица Загреб също полага сериозни усилия, за да популяризира колеезденето, докато останалата част от Балканския полуостров все още изглежда незаинтересована от транспортната модернизация.

В Любляна има около 40 километра велоалеи, наподобяващи тези в Западна Европа, които са изградени още през 60-те и 70-те години на миналия век. Още тогава придвижването с велосипед става много популярно в балканската столица, което не е особено типично за градовете в този регион от Европа.

През последните години люблянското кметство положи големи усилия, за да популяризира колеезденето в града и не е случайно това, че словенската столица е избрана за „Зелена европейска столица за 2016 г.“ Към настоящия момент, дължината на велоалеите в Любляна е 133 километра.

Авторите на изследването подчертават, че в унгарската столица Будапеща също се полагат големи усилия в посока на популяризирането на колоезденето, като градът на Дунав заема 20-тата позиция в сформирания от тях индекс.

Източници на данните: The 2015 Bicycle-Friendly Cities Index of the Copenhagenize Company; Ljubljana - Mestna občina.

Автор: Теодор Спасов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес