Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошо ли е всъщност да си бъркате в носа?

25 февруари 2022, 09:35 часа

Повечето хора са виновни за тази социално неприемлива практика от време на време, но използвайте сдържаност: ровенето в носа може да е вредно.

Може да направите отвратена физиономия, когато забележите, че човекът, който чака в колата си на червената светлина до вас, си чопли носа, но признайте си, вероятно и вие правите това поне от време на време. И макар че може да е естественият вариант, когато няма кутия с кърпички наоколо, това може да е лошо за вас. Основните причини, поради които хората изпитват нужда да чоплят носа си, е да го изчистят или да облекчат сърбежа.

Колко често трябва да се къпем наистина

Чопленето на носа може да причини протърквания и кървене в ноздрите ви. Това не е много вредно, но когато микробите от ръцете ви попаднат в носния ви проход, това може да причини респираторна инфекция.

Имате бактерии под ноктите си и когато си чоплите в носа, някои от тези бактерии могат да влязат там и да увеличат риска от инфекция. Това е често срещан начин да получите настинка – докосвате заразена повърхност, след това чопвате носа си и разпространявате инфекцията върху себе си. Ако гризете ноктите си, рискът от инфекция е още по-висок. Това е една от ежедневните грешки, които могат да повишат риска от настинка. Ето защо Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват да не докосвате очите, носа или устата си с немити ръце.

В някои екстремно най-лоши случаи или случаи на хронично бъркане в носа, хората са раздразнили носа си толкова много, че са разкъсали дупка в носната си преграда, тънката хрущялна тъкан, която разделя ноздрите ви.

Помислете за използването на овлажнител, който ще овлажнява въздуха у дома, или да вземете парен душ, за да омекотите ситуацията в ноздрите си. Използването на спрей с физиологичен разтвор или изплакване с физиологичен разтвор може да помогнете за отмиването на лигавицата по безопасен и нежен начин.

Произходът на тази дума ще ви засрами

Децата, които са най-известни с това, че имат пръст в носа си, понякога не осъзнават колко дразнене причиняват, а понякога това може да доведе до кървене от носа.

Така че, следващия път, преди да посегнете към носа си, помислете колко микроби има по ръцете ви, може би вместо това посегнете към кърпичка.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес