Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лошите навици, които могат да донесат неочаквани ползи за здравето

21 юли 2021, 12:45 часа

Оказва се, че някои от нашите лоши навици могат да донесат неочаквани ползи за здравето ни.

Според американски експерти тези наши привички, макар и лоши на пръв поглед, могат да подобрят качеството ни на живот, пише The Mirror.

Крещене 

Крещенето може да облекчи болката, според изследванията.

Половината от участниците в изследване, проведено от американски учени, са понесли по-леко болката от потапяне на ръката си в ледена вода, крещейки. Останалата половина не са го направили и при тях болката е била по-силна. Други изследвания показват, че ругатните на работното място помагат на служителите да се справят със стреса и да поддържат солидарност.

Мечти

Навикът да мечтаем често се приема като знак за апатия и невнимание. Но изследванията доказват, че когато умът ни блуждае, мозъкът е в състояние на активност и също е ангажиран с вземането на решения.

Дъвченето на дъвка

Учените са установили, че дъвченето на дъвка преди изпълнение на определени задачи повишава нивото на кислород в кръвта. Това са структурите на мозъка, които участват в ученето и паметта. Освен това процесът на дъвчене намалява броя на вредните бактерии в устата.

Консумацията на шоколад

Редовната консумация на шоколад с високо съдържание на какао помага за подобряване на когнитивните функции, укрепване на сърцето и кръвоносните съдове и намаляване на нивата на холестерола. Изследванията показват, че само 20 грама шоколад са достатъчни, за да се получат дългосрочни ползи за здравето.

Бъркотия

На пръв поглед неподреденото бюро предполага сериозна дезорганизация. Американски учени твърдят, че бъркотията може да стимулира креативността. Експериментите показват, че доброволците, които са били в неподредена стая, са имали с 28% повече креативни идеи от тези, които са се опитвали да се справят със задачите си в чиста и подредена стая.

Навикът да не се оправя леглото

Матракът ни може да приюти средно 1,5 милиона акари, произвеждащи алергени - на това мнение са изследователите. Следователно, ако сутринта не оправите леглото си, в него ще се задържи по-малко влага, което от своя страна ще доведе до дехидратация и смърт на паразитите.

Пропускането на душа

Експертите предупреждават, че ежедневното къпане може да отмие от кожата естествените защитни масла, които я поддържат хидратирана и еластична, както и полезните бактерии, които могат да помогнат за предотвратяването на болести.

Гризане на ноктите

Децата, които имат навика да гризат ноктите си или да смучат палците си, са с около една трета по-малко склонни да развият алергични реакции. Експертите смятат, че прекомерната чистота и избягването на излагане на микроби в околната среда може да увеличи риска на детето да развие алергии.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес