Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лош дъх в устата? Възможни причини!

31 януари 2022, 08:20 часа

Причина за лошият дъх често са бактерии, присъстващи по зъбите и остатъци по езика. Така че не е изненада, че повечето случаи на халитоза са заради лоша или липсваща хигиена в устата, болни венци и сухота в устата. Посещението при зъболекар може да помогне да се изключи пародонтоза и да се идентифицира всеки проблем с устата, който може да причини лош дъх.

Тонзилит, респираторни инфекции като синузит или бронхит и някои стомашно-чревни заболявания могат да бъдат причина за малък брой случаи на лош дъх. Напредналото чернодробно или бъбречно заболяване и неконтролираният диабет също водят до неприятен дъх. В тези случаи е вероятно човек да изпита значителни симптоми, освен лошия дъх и трябва да потърси медицинска помощ.

Понякога хората си мислят, че имат лош дъх, дори когато дъхът им е обективно добър. Това се нарича "псевдохалитоза". Халитофобията или страх от лош дъх е реална и може да продължи, въпреки успокоението от лекар. Хората с псевдохалитоза реагират добре на успокоението и може да се възползват от разговор с терапевт или психиатър, който има опит в тази област.

Човек, който има оплакване от лош дъх, може първоначално да бъде прегледан от лекар за първична медицинска помощ. Лекарят ще започне с задълбочена медицинска и стоматологична история и преглед на устната кухина. Могат да се направят тестове, за да се потвърди наличието на халитоза чрез измерване на силата на лошия дъх в предварително определена скала и чрез използване на инструменти за откриване на специфични съединения, свързани с халитоза.

Лекарят ще ви ви прати при стоматолог, ако има данни за болни зъби или венци, което може да причинява лош дъх . Посещенията при други медицински специалисти са оправдани, когато основен медицински проблем изисква внимание.

Съвети за подобряване на лошия дъх

Ето няколко полезни съвета за подобряване на лошия дъх:

•  Мийте зъбите си минимум 2 пъти през деня, след хранене, с флуорирана паста за зъби.

•  Избягвайте тютюнопушенето и дъвченето на тютюневи изделия.

•  Изплакнете и правете гаргара с вода за уста без алкохол преди да си легнете.

•  Пийте повече вода, ако страдате от сухота в устата  и използвайте овлажняващи агенти без рецепта, като спрей за сухота в устата, изплаквания. Ако не забележите подобрение, може да поискате направление за посещение при специалист по орална медицина. Лекарите по орална медицина осигуряват цялостна грижа за заболявания на лигавицата, заболявания на слюнчените жлези, състояния на орофациална болка и орални усложнения от терапиите за рак, наред с други неща.

•  Посещавайте редовно вашия зъболекар. Не забравяйте, че оралните причини обикновено са отговорни за лошия дъх!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес