Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Лице с кортизол“: Вярно ли е, че стресът обезобразява външния ви вид?

25 август 2024, 10:00 часа

В социалните мрежи има нова тенденция, която се състои в това, да обвинявате психологическото си състояние за отоци, пъпки, подуване и други неприятни симптоми.

Вече все по-често попадаме на десетки хиляди публикации, посветени на хормона на стреса кортизол. Те твърдят, че излишъкът му в тялото, значително променя външния вид, образувайки "кортизолово" или "лунно" лице: кръгло, подуто, подпухнало и с обриви.

Такъв активен интерес към темата провокира популярната комедийна актриса Ейми Шумър. В началото на годината много интернет потребители разкритикуваха външния й вид, пишейки, че знаменитостта изглежда твърде подута и зачервена. Ейми реши да се подложи на преглед, който показа, че има рядко заболяване - синдром на Кушинг. Сред другите симптоми се характеризира с определен тип затлъстяване, трескаво зачервяване на лицето, мастна бучка между лопатките на гърба и обща мускулна атрофия, причинена от повишените нива на кортизол.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Лекарите съветват да не се влияете толкова много от тази тенденция и да не си поставяте сами диагнози без клинични доказателства за състоянието, защото най-често подпухналото лице е естествено явление, а не скрит хормонален дисбаланс.

Трябва да е много високо ниво на стрес, за да има толкова забележим, дълготраен ефект. Промените в лицето вероятно са причинени от други промени, като например колебания в теглото или стареене.

Всъщност кортизолът играе много по-сложна роля в тялото. Неговите рецептори се намират почти навсякъде - от имунната система до косата, кожата и ноктите. Помага за регулиране на кръвното налягане, казва ви кога да спите и кога да сте будни. Освен това, може да участва в различни възпалителни процеси, поради което възниква теорията за „кортизоловото лице“.

Понякога хроничният стрес може да повлияе на тялото чрез редовно освобождаване на големи количества кортизол в кръвта. Тогава това води до подуване. Но състоянието обикновено се наблюдава само при тези, които се възстановяват от операция, използват стероиди или страдат от медицински състояния като синдрома на Кушинг.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес