Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен трик, с който разберете дали вашият зехтин наистина е екстра върджин

29 август 2024, 09:30 часа

Повече от половината зехтин, продаван на пазарите като екстра върджин, не отговарят на това описание. Ето защо е важно да знаете как да разпознаете истинския екстра върджин зехтин.

Има лесен трик, който ще ви помогне: оставете маслото в хладилника за 24 часа. Ако се сгъсти и втвърди, значи е истински, а ако не се сменя, значи има добавки.

Важно е да знаете, че този вид масло в никакъв случай не трябва да се съхранява в хладилник, а на по-тъмно място, на стайна температура и в бутилка от тъмно стъкло.

Вижте още: Цветята, които трябва да засадите за есенната си градина

Пресоване и филтриране

Използвайте екстра върджин зехтин във вашата диета, когато е възможно, поради неговите изключителни свойства. Екстра върджин маслото има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Чистият необработен зехтин е най-здравословният, защото се получава чрез просто пресоване и филтриране на здрави маслини. Ако на етикета пише "зехтин", продуктът трябва да е получен чрез смесване на рафиниран зехтин с екстра върджин.

Зехтинът екстра върджин не съдържа повече от 0,8 грама свободни мастни киселини, изразени като олеинова киселина на 100 грама масло, докато зехтинът върджин се получава директно от маслината, изключително чрез механични процедури, и съдържа максимум 2 грама свободни мастни киселини, изразени като олеинова киселина на 100 грама продукт.

На необработеното масло пише "масло, получено директно от маслиновия плод изключително чрез механични процедури". Колкото по-изразена е горчивината, толкова повече антиоксиданти съдържа, което е желателно за здравето на сърдечно-съдовата система.

На необработеното масло пише "масло, получено директно от маслиновия плод изключително чрез механични процедури". Колкото по-изразена е горчивината, толкова повече антиоксиданти съдържа, което е желателно за здравето на сърдечно-съдовата система.

Зехтинът помага за намаляване на лошия холестерол и общия холестерол в кръвта и повишава добрия холестерол и намалява появата на аритмии, съсирването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци. Помага за нормализиране на кръвната захар и затова е желателно да се включва в диетата на хора с диабет. Освен това предпазва кожата, генетичния материал в клетките, спомага за неутрализиране на негативните ефекти от пасивното пушене и укрепва защитните механизми на тялото ни.

Може да се използва и за пържене

Въпросът, който често се задава, е разрешен ли е зехтинът за пържене? Отговорът е: винаги предпочитайте да го слагате в салати, но въпреки общоприетото мнение, че зехтинът не трябва да се използва при готвене, защото всичките му ценни вещества се унищожават, нищо лошо няма да се случи дори и да го използвате за печене и пържене.

Маслата, богати на ненаситени мастни киселини, обикновено не са подходящи за пържене, но зехтинът е изключение, тъй като съдържа висока концентрация на мононенаситена олеинова мастна киселина, което допринася за стабилността на маслото при високи температури

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес