Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен начин да направите картофите по-здравословни

20 август 2024, 10:00 часа

Картофите са един от най-популярните зеленчуци в България, но репутацията им по отношение на ползата за здравето не е особено добра заради високото съдържание на скорбяла. Въпреки това, съществува начин на приготвяне, който прави картофите по-полезни, помагайки за справяне с негативните ефекти, свързани с усвояването на скорбялата.

Какво е вредно в картофите?

Изследванията показват, че редовната консумация на картофи може да допринесе за натрупване на излишни килограми, развитие на затлъстяване, както и за повишаване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания заради високото съдържание на скорбяла. Въпреки това, учените открили начин да се промени структурата на скорбялата в картофите, правейки ги по-полезни за организма.

Тънкости при готвенето на картофи, които всяка домакиня трябва да знае

Как да направим картофите полезни?

Един от ключовите моменти е охлаждането на картофите след приготвянето им, особено съхранението им в хладилника. Този процес води до промяна на скорбялата, правейки я устойчива на ензима амилаза, който обикновено разгражда скорбялата до глюкоза в храносмилателния тракт. Този вид скорбяла, известен като резистентна, не се усвоява в червата, което допринася за намаляване на нивото на захарта в кръвта и минимизира основния негативен ефект на скорбялата върху организма.

Освен това, резистентната скорбяла също е пребиотик, който поддържа здравата микрофлора в червата, което има положителен ефект върху общото здраве.

Незабавно спрете да правите тези неща, когато готвите картофи

Как да използвате охладените картофи в храненето?

Има много възможности. Те могат да бъдат основа за салати с зеленчуци, зеленина, гъби или риба. Например, добавяйки картофи към свежи зеленчуци и зеленина, може да получите леко и полезно ястие, подходящо за лятно меню. Също така, картофите могат да се използват в супи вместо хляб или да се добавят към ястия като гарнитура към мазна риба или месо.

Замяната на традиционните съставки в картофените салати също ги прави по-полезни — използването на по-мазна риба или месо, както и замяната на майонеза със заквасена сметана помагат да се запази вкусът и да се добави полза към ястието.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес