Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Защо се чувствате постоянно уморени и без енергия ?

10 юли 2023, 12:28 часа

Ако се чувствате изтощени въпреки че спите достатъчно нощно време или пък ви е трудно да изкарате деня, без да се прозявате често, то най-вероятно приемате прекалено много въглехидрати, пиете често вино и прекарвате доста време на закрито.

13% от хората изпитват умора по цял ден, а 33% казват, че се чувстват изтощени през половината ден. Липсата на енергия може да доведе до затрудняване на фокусирането и продуктивността и да понижат качеството на живот.

Кои ежедневни навици може да доведат до липса на енергия през деня ?

Прием на прекалено голямо количество кафе

Кофеинът дава бърз прилив на енергия, но прекомерното му количество може да доведе до изтощение. Кофеинът блокира успокояващия мозъка аденозин, който участва в производството на енергия и затова прекомерното количество кофеин може да доведе до изтощение.

Прекарване на свободното време на закрито

Ако прекарвате повечето си време на закрито, то може да се почувствате летаргични. Дневната слънчева светлина има благоприятен ефект върху човешкия биоритъм, циклите сън-бодърстване и функцията на щитовидната жлеза. Тя потиска секрецията на мелатонин – хормонът на съня, и така човек се чувства по-бодър.

Приемате твърде много въглехидрати

Храната оказва най-голямо влияние върху енергийните нива. Прекомерният прием на въглехидрати не се отразява благоприятно върху нивата ни енергия. Въпреки че повечето хора обичат сладкишите и тестените изделия, тяхната консумация води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар и освобождаване на хормона инсулин. По този начин глюкозата се “избутва” в мускулните и мастните клетки, което води до появата на умора, която се увеличава няколко часа след хранене, особено когато човек наблегне на въглехидратите.

Прекарвате свободното си време с негативно настроени хора

По-добре е да избягвате редовната комуникация с песимистично настроени хора, защото техният негативизъм може да ви изтощи емоционално и да се почувствате уморени и неудовлетворени след срещата. Също така е възможно да се повишат нивата ви на стрес. Една негативна връзка може да повлияе на енергийните нива четири до седем пъти повече от противоположните ефекти на положителната.

Консумирате вино ежедневно

Пиенето на 1-2 чаши вино всеки ден може да ви помогне да се отпуснете в края на деня, но в същото време може да се почувствате изморени на следващия ден. Прекомерното количество алкохол през нощта влияе на начина, по който човек спи. Въпреки че може да заспите бързо, след като пийнете, има вероятност през нощта да се будите често и да ви е трудно да заспите отново. По този начин сънят ви ще се накъса и няма да може да се наспите качествено, което ще доведе до умора на следващия ден. Също така алкохолът намалява качеството на съня ви.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес