Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкрива: Рискови фактори при използването на превръзки и тампони

29 юли 2024, 16:46 часа

Това е вековен дебат: тампони срещу превръзки – кое е по-добро за вас по време на месечния цикъл?

Според експертите решението всъщност се свежда до вашите лични предпочитания. Удобството, разбира се, е основен фактор. Ако искате да плувате, например, ще отидете с тампон. Превръзките, от друга страна, обикновено са много по-лесни за поставяне и сваляне, тъй като не са вътрешни. Докато логистиката е важна, има и съображения, които трябва да се вземат по отношение на здравето и цялостния комфорт, когато се вземат решения относно продуктите за женска хигиена.

Още: Как да се справим с резките промени в настроението?

„Има много противоречива информация относно тампоните и превръзките поради различни стандарти в регулациите, разлики в състава на продукта и понякога подвеждащ маркетинг“, казва Гаури Реди Роко, доктор по медицина, основател и президент на Optimum Wellness and Longevity. „Един основен мит е, че всички тампони и превръзки са еднакво безопасни, защото се продават навсякъде. Но скорошни открития за опасни метали като арсен и олово в някои от тези продукти разкриват обратното.

Жените трябва да имат предвид факта, че не всичко, обозначено като „безопасно“ или „органично“, наистина е такова, казва д-р Роко. Това включва продукти от 100 процента памук, които понякога могат да съдържат вредни вещества поради замърсяване или некоректно етикетиране.

Рискове за здравето, свързани с тампони/превръзки

Първото нещо, което идва на ум на много хора, когато става дума за тампони, е синдром на токсичен шок (TSS), остра инфекция със симптоми, включващи треска, хипотония, обрив, подобен на слънчево изгаряне и потенциално животозастрашаващо увреждане на органи. Лекарите обаче подчертават, че случаите на заболяване, идващо от употребата на тампони, са редки (три или по-малко случая на 100 000 употреби) и се появяват само когато тампоните се държат вътре по-дълго от препоръчаното.

„Въпреки че има по-висок риск от синдром на токсичен шок с тампони, този риск все още е толкова нисък, че ако спазвате подходяща хигиена на тампона и го отстранявате след осем часа употреба, рискът става почти незначителен“, казва Мелани Лагомичос, доктор по медицина, Асистент в Burnett School of Medicine към TCU.

Въпреки че TSS от носенето на превръзка е още по-малко вероятно, течностите, които се улавят заедно с потта и други секрети, могат да доведат до растеж на бактерии и гъбички. Всъщност много хора смятат, че тампоните използват и по-чист механизъм, тъй като течността не влиза в контакт с външната кожа, обяснява Джени Станфорд, доктор по медицина, лекар за лечение на затлъстяването. Носенето на превръзка твърде дълго също може да доведе до дразнене на кожата, обрив или инфекция. Без значение кой санитарен продукт изберете, винаги трябва да го сменяте през деня, за да избегнете натрупването на вредни инфекции.

„Някои хора смятат, че превръзките са по-хигиенични от тампоните“, казва д-р Станфорд . „Въпреки това, превръзките или тампоните могат да бъдат хигиенни опции, ако ги използвате правилно. Не забравяйте да измиете ръцете си преди и след поставяне, смяна и отстраняване на санитарни продукти.

Друг често срещан мит за тампоните е, че тампоните могат да се изгубят в тялото, отбелязва д-р Станфорд. Вагиналният канал е отворен в гениталния хиатус, където се поставя тампонът, но е затворен от противоположния край, граничещ с шийката на матката, обяснява тя. Ето защо всички тампони трябва да имат прикрепени връзки, за да направят отстраняването по-ефективно.

Ново проучване, ръководено от изследовател от Калифорнийския университет в Бъркли, установява, че тампоните от няколко марки може да съдържат токсични метали като олово, арсен и кадмий. Не само това е опасно, но тампоните също са потенциален източник на излагане на химикали, включително метали, тъй като кожата на вагината има по-висок потенциал за химическа абсорбция, отколкото кожата на други места по тялото, се посочва в проучването. Проучването отбелязва, че в момента не е ясно дали откритите метали допринасят за някакви отрицателни ефекти върху здравето.

„Превръзките и тампоните често се правят с аромати, за да прикрият всяка миризма, но тези вещества причиняват дразнене на много хора, които ги използват“, добавя д-р Станфорд. „Не забравяйте да потърсите органични и/или хипоалергенни продукти, ако се появи дразнене или пациентът има чувствителност или алергии.“

Сигурност и комфорт на тампоните/превръзките

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате дали тампоните или превръзките са по-подходящи за вас, е как се чувствате и дали поддържат потока ви. Например, превръзките често са по-абсорбиращи в сравнение с тампоните за по-силно течение. Много хора обаче не харесват усещането за обем, докато тампоните са по-дискретни. Друг недостатък на тампоните обаче е, че те също могат да причинят вътрешно дразнене при някои жени.

Още: Може ли този невероятен метод наистина да балансира вашите хормони?

Съществува и нарастваща тенденция жените да се ориентират изцяло към други санитарни продукти. Лекарите отбелязват, че менструалните чашки, дисковете, менструалните бикини и подобни алтернативни продукти стават все по-популярни. Д-р Роко отбелязва, че тези опции често предлагат по-добра безопасност и прозрачност. Когато става въпрос за такова лично решение, разнообразие от полезни опции винаги е добре дошло, ако сте добре информирани!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес