Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри ползата и вредата от захарта 

03 май 2023, 11:22 часа

Захарите са въглехидрати със сходна химична структура, молекулите на която са изградени от атомите на въглерод, водород и кислород; те имат сладък вкус, разграждат се бързо в организма, осигурявайки му впечатляваща енергия от 380 – 390 ккал при 100 г начален продукт.

В много далечното минало консумирането на захар е било привилегия на малцина и то само на големи празници. Понастоящем, захарта участва, в световен мащаб, в менюто с огромен брой разновидности на сладкарски изделия, всякакви видове напитки и е подправка към салати, чайове, кафета… Освен това, захарите присъстват в тъканите на повечето растения (плодове и зеленчуци), но концентрацията им е достатъчна за тяхното ефективно извличане единствено от захарната тръстика и захарното цвекло.

Мненията на специалистите относно ползата и вредата от консумирането на извлечената кристална бяла или кафява захар са разнопосочни. По-голямата част са на мнение, че захарта е вреден продукт, поради, практически, пълната липса в нея на витамини, минерали и фибри, както и поради твърде високото й калорично съдържание. Анализът на вредите, които захарта би причинила, се заключават в:

Лекар разкри как дланите издават висока захар и диабет

1/ Сладкият вкус на захарните изделия често пъти води до увеличаващо се желание да се консумират твърде големи количества, което има негативен ефект преди всичко върху многобройните функции на черния дроб (храносмилателна, метаболитна, терморегулаторна, резервоарна, детоксикираща и хемолитична).

2/ Захарните химически съставки имат деструктуриращ ефект по отношение на мозъчните клетки и то до степен, забележимо да се понижи запаметяващата способност на индивида да трупа ценна информация.

3/ Бързото усвояване на погълнатата захар рефлектира до незабавно увеличаване на нивото на глюкозата в организма, която е перфектно „гориво“ за дейните, мобилните и трудолюбиви индивиди, но не и за онези, които предпочитат да живеят, изразходвайки възможно по-малко енергия.

Именно за последните, излишната, неусвоена глюкоза се превръща в мастна тъкан, доколкото функцията на панкреаса да произвежда храносмилателни ензими за разграждане именно на мазнините се оказва затруднена, а това рефлектира и върху функцията му да секретира хормони, регулиращи нивото на кръвната захар.

4/ Захарта увеличава киселинността в устната кухина, вследствие на което зъбният емайл започва да се руши и се появяват кариеси.

Този симптом с червата издава висока захар и диабет

5/ Пристрастието да се консумира захар и то в големи количество се превръща в зависимост, при което захарта се оказва, на практика, наркотично вещество. При това, в мозъчната кора настъпват промени (чувство на очаквано удоволствие), подобно на това при употребата на класическите опиати морфин или/и кокаин.

6/ Ако постоянно се злоупотребява с поглъщането на продукти, съдържащи бяла кристална захар, то нейната концентрация остава твърде висока в продължение на дълги времеви периоди, при което се затруднява съществено обработването й от храносмилателната система, с всички произтичащи от това негативни последици.

Ползите от консумирането на умерени количества захар се свеждат до: първо, активиране на кръвообращението в мозъчната кора, както и в гръбначния мозък; второ, намаляване на риска от поява на проблеми в ставите; трето, снижаване на риска от тромбоза, доколкото намалява вероятността от съдови увреждания; четвърто, обезпечава по-добро функциониране на далака, който орган, филтрирайки кръвта, не допуска преминаването в кръвния поток на: увредени или необичайни червени кръвни клетки, както и на някои бактерии или вируси, като по този начин подпомага и на имунната система.

Нормата за консумиране на захар при възрастните индивиди е около 60 г. дневно, като се има предвид, че в това количество се включват не само кристалните захарни кристалчета, но и захарта (фруктозата), съдържаща се плодове, зеленчуци и зърнени храни, както и в сладкиши, шоколади, бонбони, напитки.

Критерии, че се прекалява с яденето на твърде големи количества захарни изделия са: 1/ непреставащо чувство за глад; 2/ проблеми с концентрацията; 3/ необяснима умора; 4/ често уриниране; 5/ инфекциозни заболявания; 6/ сухота в устата; 7/ суха кожа. 

Наличието на което и да е от тези усещания изисква лекарска консултация.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес