Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лек за уморените очи и добро зрение

27 февруари 2022, 18:20 часа

Работата на компютър, екраните на мобилните устройства, запрашената среда, редица заболявания, УВ лъчите и много други оказват негативно влияние върху зрението ви. Уморените очи влошават зрението и могат да причинят и друг дискомфорт като главоболие например. Ако предпазвате очите си по време на работа със специални защитни средства, посещавате редовно очен лекар за профилактични прегледи и купувате качествени слънцезащитни очила, ще съхраните зрението в добро състояние по-дълго време. Д-р Селтман  – очен лекар – дава и следните съвети за уморени очи, с които ще почувствате бързо облекчение.

1.       Топли компреси

Измийте ръцете си, напълнете чист съд с топла вода, намокрете две тампончета или кърпа и я поставете върху очите си. Внимавайте водата да не е твърде гореща и наистина следете за хигиената на ръцете, съда и кърпата, за да не замърсите очите си. Топлите компреси облекчават спазми, увеличават притока на кръв, помагат да се отпуснете, намаляват болката в очите и са идеални за уморени очи.

2.       Осигурете подходящата светлина

Когато четете, източникът на светлина трябва да е не към очите или срещу вас, а зад вас и да осветява това, което четете. Оставете приглушено осветление, докато гледате телевизия, не затъмнявайте напълно. Намалете светлинното излъчване на устройствата си – мобилен телефон, монитор, за да не напрягате очите. Осигурете и идеален контраст – колкото по-голям е той, толкова по-малко напрягате очите си. Защитните очила също са необходими, ако работите на компютър.

3.       Не пропускайте профилактичните прегледи

Ако носите очила с диоптри, следете дали са точните и ги коригирайте веднага, щом почувствате нужда. Употребата на очила с неправилен диоптър води до по-бързо влошаване на зрението. Доверете се на лекарите при избор на диоптри и не купувайте очила от пазари. Зрението ви е най-ценното, което имате. То заслужава най-доброто.

4.       Чай за клепачите

Не изхвърляйте пакетчетата от чая си от лайка. Изстудете ги в хладилника и ги поставете върху клепачите. Това ще доведе до моментално облекчение на уморените и подпухнали очи и ще ви помогне да им осигурите почивка.

5.       Не се втренчвайте в монитора

Когато работите на компютър или лаптоп, на всеки 10 минути вдигайте очи от него и поглеждайте през прозореца някъде далеч. Това е чудесен начин да дадете възможност на очите да починат.

6.       Гимнастиката – лек за уморените очи

Гимнастиката на очите също помага за преодоляване на умората. Направете следното упражнение. Доближете пръст до основата на носа между очите ви и гледайте в него 2-3 секунди. След това отдалечете пръста възможно най-много и пак гледайте в него. Това просто упражнение ви помага да подобрите зрението и преодолеете умората в очите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес