Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде точно се намира границата между Европа и Азия

30 май 2024, 16:00 часа

Разделянето на Европа и Азия на отделни континенти е задача, която се оказва значително по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Въпреки че те образуват един непрекъснат земен масив, хората са се опитвали да определят границата между тях в продължение на векове. Това разделение, което съществува главно на хартия, е променяно многократно и е обект на много противоречия. В настоящата статия ще разгледаме как се е формирала тази граница през времето и къде точно се намира днес.

Историята на проблема

Древните гърци

Оригиналното разделение на континентите датира от древните гръцки моряци. Те са нарекли континентите Европа и Азия, като разделителната линия е минавала през сложен вододел от Егейско към Азовско море. Гърците възприемали земната маса като едно цяло с минимални културни или политически различия. Тройната система на Херодот разделяла стария свят на три части: Европа, Африка и Азия. Въпреки това, дори и след Херодот, границата между Европа и Азия оставала неясна. Анаксимандър например поставял границата покрай река Риони в днешна Грузия, докато през 4-ти век пр.н.е. се появила версията с граница покрай град Танаис (днешната река Дон).

Колко на брой са континентите в света

Средните векове

През Средните векове до 18-ти век, традиционното разделяне на Евразия на два континента следвало идеята на египетския географ Птолемей. Тази граница минавала през Черноморските проливи, Черно море, Азовско море и река Дон. Това разделение оставало общоприето до времето на съвременната епоха.

Кой начертава съвременната граница?

Днешната граница между Европа и Азия е очертана от шведския учен Страленберг. Той предложил границата да следва планината Урал, река Емба, северното крайбрежие на Каспийско море и Кумо-Маничката падина. Тази линия разделя Русия на европейска и азиатска част, като в европейската част живеят 75% от населението на страната.

Европа

Къде е днес границата между Азия и Европа?

Днес границата между Европа и Азия минава през следните обекти от север на юг:

  • източното подножие на Урал и долината Мугоджар
  • река Емба
  • северозападното крайбрежие на Каспийско море
  • устието на река Кума
  • Кумо-маничката падина
  • долното течение на река Дон
  • югоизточното крайбрежие на Азовско море
  • Керченски проток
  • Босфора и Дарданелите
  • Егейско море

Тази граница е призната от ООН и Международния географски съюз и е представена в повечето съвременни картографски атласи. Според това разделение, Грузия и Азербайджан би трябвало да са в Азия, но често се считат за част от съвременна Европа. Истанбул, най-големият трансконтинентален град, е разположен от двете страни на Босфора.

Кой е най-говоримият език в Европа?

Обелиски и паметници на границата на Европа и Азия

Северната част на Урал

Най-старият знак, маркиращ границата между двата континента, се намира в северната част на Урал, близо до село Кедровка. Това е малък параклис, построен през 1868 г.

Первоуралск

Най-големият паметник е в Первоуралск, Свердловска област, където през 2008 г. е поставен 25-метров гранитен обелиск.

Истанбул

В Истанбул, символ на границата между Европа и Азия, има само малък жълт надпис с думите „Добре дошли в Европа/Азия!“.

Границата между Европа и Азия е един от най-сложните и променливи географски въпроси в историята. Тя е продукт на културни, политически и исторически фактори, които продължават да влияят на нашето разбиране за континентите.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес