Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намират действащите вулкани в Европа

28 ноември 2023, 12:52 часа

Активен вулкан се определя като този, който е изригнал през последните 10 000 години, и Европа се гордее със значителен брой такива вулкани, особено в и около Сицилия в Италия. В тази статия ще разгледаме някои от най-впечатляващите активни вулкани в Европа и тяхната история.

Действащите вулкани в Европа

Етна 

Етна, която на сицилиански означава "планина", е стратовулкан, възвисяващ се на южния бряг на Сицилия. С 3329 метра височина, тя е вторият по големина вулкан в Европа. Своето име "Десетилетен Вулкан" получава поради непрекъснатата си вулканична активност през последните половин милион години. Отбелязани със серии от изригвания през 20-ти век, включително през 1949, 1971, 1981, 1991-1993, 2001, и 2002-2003 година, Етна е постоянен фокус на научно изследване и туристическо вълнение.

Кой е най-големият вулкан в света?

Хекла

Хекла, в южна Исландия, с височина от 1491 метра, е стратовулкан и най-активният в своя регион. Впечатляващо, тя е част от вулканична планинска верига, простираща се на 40 километра. С последни изригвания през 20-ти век, като тези през 1947-1948, 1970, 1980 и 1981, Хекла демонстрира своята могъществена природа. Статистиката показва, че най-голямата експлозия в историята й има магнитуд 5 по вулканичния индекс на експлозията (VEI).

вулкан

Везувий 

Везувий, един от най-опасните вулкани в Европа, остава знаков за своите катастрофални изригвания. През 79 пр.Хр., той причини разрушението на римските градове Херкуланеум и Помпей. Съвременните му изригвания, включващи 1872, 1906, 1929 и последното през 1944 година, изискват стратегии за евакуация, като потенциалните последици от изригването му биха засегнали милиони хора в радиус от хиляди километри.

Опасни ли са вулканите, когато не изригват?

Стромболи 

Стромболи, разположена в Сицилия, е активен вулкан, изригващ почти непрекъснато през последните две хилядолетия. Най-добре видими са изригванията й през нощта, когато частици лава създават червени арки в небето. Уникалното при този вулкан е, че геолозите са нарекли една категория изригвания на името му - "страмболийко изригване".

Санторини 

Санторини, намираща се в Егейско море, е малка група вулканични острови. Имайки дължина от около 500 км и ширина от 20-40 км, тези острови са резултат от предишно изригване, което ги разделя. 

 Ето къде в България има вулкани

Вулкани 

Въпреки своите потенциални опасности, вулканите също така играят ролята на природен регулатор. Със своите изригвания, те осигуряват избутване на материя в атмосферата, което помага за поддържането на баланса на земната кора. Така, докато те могат да бъдат разрушителни, в същото време вулканите могат да бъдат и единствената спасителна клапа на Земята.

С редовните си изригвания и мистичната си красота, вулканите в Европа продължават да привличат туристи и научни изследователи, като ни напомнят за силата и красотата на природата.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес