Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира точката на дълголетието – разберете повече за нея

24 март 2023, 12:44 часа

Знаете ли, че всеки човек има точка на дълголетието върху тялото си? Това не са „бабини деветини“, измислици или похвати, целящи да въздействат положително на психиката ви и по този начин да повлияят благотворно и на физическото ви здраве, а доказан факт, за който може да откриете научна информация и в официални сайтове.

Къде се намира точката на дълголетието?

Точката на дълголетието има своето име. Наричат я Zu san li и още на български –„точката на стоте болести“. Учените са определили точно местоположението на точката на дълголетието върху тялото ви – намира под капачката на коляното и между двете кости на подбедрицата.

Ще откриете своята точка на дълголетието от външната страна на крака ви 2 до 3 инча под коляното. Малката вдлъбнатина под капачката на коляното и между костите е именно търсената точка на дълголетието, която ви интересува. Натискът върху нея действа положително на здравето ви, като лесно може да я откриете и достъпите и сами, но е по-добра идея да оставите това на специалистите, които използват въздействието върху определени точки от тялото с цел лечение на различни заболявания и състояния.

Тайните на дълголетието: 100-годишна жена обясни как е доживяла до такава възраст

Може да се доверите на специалистите в областта на акупунктурата, които да масажират вашата точка на дълголетието, или да правите това сами в удобството и комфорта на вашия дом колкото често желаете. Лесно е, ако знаете правилната техника на масажа. Важно е да се настаните удобно, да се отпуснете, да откриете точката на дълголетието и бавно да масажирате по посока на часовниковата стрелка.

Масажът следва да е дълбок и с приложен силен натиск. Може да масажирате единия или и двата крака, но един след друг, не заедно, за да може да се съсредоточите върху правилните масажни движения. Имайте предвид, че масажът на точката на дълголетието не се препоръчва вечер, тъй като има ободряващ и стимулиращ ефект, а това може да ви попречи да заспите лесно и бързо, щом се мушнете под завивките. Оставете масажа на тази точка за дейност по време на следобедното ви кафе за допълнително ободряване.

Лекари: Яжте този плод поне 3 пъти седмично за дълголетие

За какво е важна точката на дълголетието?

Въздействието на масажа върху определени точки от тялото не е магия, а наука. Доказано стимулирането на тези точки влияе върху нервите, мускулите и съединителната тъкан, помага да се освободи напрежението и да се подобри кръвообращението, а в науката е известно, че по-доброто кръвообращение към дадена област означава повече кислород и хранителни вещества, следователно и повече здраве за конкретните тъкани.

Учените твърдят, че въздействието върху точката на дълголетието помага профилактиката и лечението на стотици заболявания и ви прави по-здрави. Не е случайно, че тази точка е широко използвана акупресурата и акупунктурата, които лекуват именно чрез въздействие върху определени точки от тялото. Тази точка не само подпомага постигането на стабилно и завидно здраве, но се твърди и че подмладява, което подсказва и нейното име – точка на дълголетието. Специалистите използват масажни техники върху точката на дълголетието и с цел облекчаване на болката и баланс на енергията в тялото.

Какви болести могат да бъдат успешно повлияни от масажа на точката на дълголетието?

Сред заболяванията, които най-успешно и ефективно се повлияват от въздействието върху точката на дълголетието, са:

  • функциониране на мозъка,
  • умора,
  • стрес и тревожност, депресия, ментални проблеми, включително свързаните с възрастта като деменция,
  • функционирането на стомаха и червата, като изследване от 2013 година категорично доказа, че масажът на точката на дълголетието след коремна операция е много полезен за по-бързото възстановяване и нормализиране на функциите на червата и стомаха,
  • астма и заболявания на дихателната система, породени най-вече от алергична реакция и др.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес