Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира страната на баските?

01 март 2024, 16:33 часа

Какво знаете за баските и за страната им?  За да открием къде се намира страната на баските, се предполага първо да разберем кои са баските и коя е страната им. Ако името ви звучи като африканско племе или като народ, съществувал в древността, от които са останали само артефакти и следи, далеч сте от истината. Говорим за страна със стара история, но добила своята автономност в края на миналия век.

Баските са народ, населяващ Европа, говорещ на баски език. Автономната област е с население, което е двойно по-малко от това на България – малко над 3 000 000 души.

Къде се намира страната на баските и какво знаем за нея?

Страната на баските ще откриете на Стария континент, това е европейска страна. От 1979 година страната на баските има автономност от Испания и се нарича Баска автономна област. Страната на баските е популярна и с още едно официално име – Еускади, а стари имена са Басконгадас и провинция Басконгада.

Мистериозните древни народи

Най-големият град в страната на баските заедно с околните предградия е дом за около половината от населението на страната, а само града, наречен Билбао, е с население над 350 000 души. Не само големият брой жители обаче правят този град един от най-важните за баските, а фактът, че е икономически център от ключово значение за страната, като двата стълба на икономиката са туризмът и корабоплаването – Билбао е пристанищен град, като там се намира едно от най-големите и натоварени пристанища в Испания.

Билбао, основан в далечната 1300 г. от бискайския владетел дон Диего Лопес V де Аро, е и туристическа дестинация, която привлича посетители с историята и културата си, с катедралата „Сантяго“, моста „Субисури“, музея „Гугенхайм“ - музей за съвременно изкуство, който е сред най-популярните в Европа. Като страна с уникална култура страната на баските е туристическа дестинация, включена в програмата на множество туроператори и екскурзии до Испания. Рекламира се като място за приключения, което да посетите.

Макар да е най-големият град в страната, Билбао не е столицата на страната на баските. Столица се явява град, чиито жители са по-малобройни от тези на Билбао, а именно вторият по големина град в автономната страна, носещ името Виктория. Виктория е градът, в който се произвеждат световно известните автомобилни гуми Мишлен, както и популярната марка автомобили „Мерцедес-Бенц“.

Кои народи използват кирилицата?

Всичко това обаче не дава отговор на въпроса къде се намира страната на баските. Местоположението на страната, за която говорим – Баската автономна област – е на Стария континент, на югоизточното крайбрежие на Бискайския залив, като една от провинциите ѝ – Биская – е древно васалство на кастилските крале. Баската автономна област граничи с Франция, Ла Риоха, Кастилия, Леон, Навара и Кантабрия и е съставена от три провинции в Северна Испания, три в югозападна Франция и една в Северна Навара. Навара също е автономна област, която има право да се присъедини към страната на баските, заради факта, че значителна част от населението ѝ са именно баски, но Навара не проява интерес към подобно присъединяване.

Факти за баските и страната на баските, които вероятно не знаете

  • Баските сочат сами себе си като създали на популярна игра с топка, наречена пелота. Тя е националният спорт на баските.
  • Баските имат една от най-старите истории и култури на Стария континент. Според някой автори и теории баските са наследници на палеолитните жители на Западна Европа, населявали земите преди около 35 000 години.
  • В Америка може да попаднете на граждани, които се самоопределят като баски, имат баски корени и празнуват баските празници и фестивали.
  • Баският език, наречен Euskera, е един от най-старите европейски езици, който се говори и до днес.
  • Автономността на страната на баските е извоювана в много битки и с много усилия, тя не е дадена даром.
  • Кухнята на баските е различна, уникална и преживяване за небцето, което задължително трябва да опитате.
  • Наблюдава се тенденция за засилване на баския национализъм и на сепаратистките тенденции на баския тероризъм, причините за които се коренят в миналото и се зараждат по време на диктатурата на генерал Франко, който забранявал на баските да говорят езика си дори в семействата си. Терористичните прояви днес се сочат като отговор на тази диктатура. За родоначалник на баския национализъм е сочен Сабино Арана Гоири.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес