Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира островната държава Фиджи

25 януари 2024, 17:25 часа

Фиджи, или още известна като Република Фиджи, е архипелаг от 322 острова, разположен в Меланезия, част от региона Океания. Тази трактовка на природата предоставя на Фиджи статут на уникална и красива островна държава, която се радва на голям интерес от страна на туристите от цял свят.

Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

Местоположение и структура

Фиджи се намира на около 2100 километра от Нова Зеландия и стои на кръстопътя между Меланезия и Полинезия, Индийския и Тихия океан. Състои се от 322 острова, от които 216 са необитаеми поради липсата на питейна вода или прекалено малката си площ. По-големите и постоянно обитавани острови включват Вити Леву и Вануа Леву, като столицата на държавата е Сува, а главният град с международно летище е Нанди.

Фиджи

История и култура

Фиджи е имала своя дял от исторически събития. Тя е била обитавана от канибали и е открита от европейски изследователи като Абел Тасман и капитан Кук. Впоследствие, архипелагът става известен благодарение на капитан Уилям Блиг. Днес Фиджи представлява колаборация от различни култури и се радва на популярност като туристическа дестинация.

Къде се намира най-голямото летище в Европа?

Природа и икономика

Фиджи привлича туристи с прозрачните си изумрудени води и красивите коралови рифове, които са дом на разнообразни морски видове. Това оформя основата за туризма. Като основен източник на доходи, архипелагът предлага и богатство от ресурси като захар, злато, кокосово олио, морска храна и дървесен материал.

Фиджи, със своята уникална география и разнообразие, представлява изключителна държава в океанската панорама. От прекрасните коралови рифове до запазените традиции и култура на местните жители, Фиджи привлича със своята несравнима красота и гостоприемство. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес