Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-голямата елха в света?

20 декември 2023, 13:00 часа

Най-голямата коледна елха в света изненадва не само с размерите си, но и с креативността на своите създатели. Доброволците разполагат с няколко седмици в годината, за да направят това. Коледа е все по-близо и по-близо. Неофициалните тържества започват още в края на ноември. По това време коледните елхи се издигат по пазарите в градовете и започват коледните базари.

Къде е най-голямата коледна елха в света?

Италианската провинция е известна от 1991 г. с най-голямата коледна елха в света. Италианците подходиха към концепцията по доста оригинален начин.

Най-голямата коледна елха в света всъщност не е дърво, а светлинен дисплей по своята форма. Лампите се монтират всяка година по склоновете на Монте Инджино. Светлините светят от 7 декември. Събитието е толкова тържествено, че през последните години в него участват дори папите. През 2014 г. Франсис включи светлините дистанционно с помощта на таблет.

Знаете ли защо украсяваме елха и откъде идва традицията?

Най-голямата коледна елха в света е висока 650 метра и широка в основата 350 метра. Състои се от около 3000 цветни светлини и 8,5 километра електрически кабел. Коледните светлини в Губио се виждат на 50 километра.

Така празнуват жителите на Губио

Традицията започва през 1981 г. Жителите на града решиха да отпразнуват Коледа по различен, необичаен начин. Тогава светлините светнаха за първи път. 10 години по-късно те са включени в Книгата на рекордите на Гинес.

Всъщност това е изображение на коледно дърво, съставено от хиляди електрически крушки на планината Ингино. Фигурата на огромно коледно дърво е разположена на склоновете на планината, зад великолепния средновековен град Губио, светлините от различни видове и цветове създават много специален и уникален ефект.

Смърчът се простира на дължина над 750 метра (около 30 футболни игрища), опирайки корените си в стените на средновековния град и достигайки с голямата си звезда до базиликата на светеца покровител на Убалдо, разположена на върха на планината. Дървото не оставя никого безразличен, казват италианците.

Кога се слага и украсява коледната елха - ето как да разберем

Най-известните коледни елхи в света

Една от най-известните коледни елхи стои в Рокфелер център в Ню Йорк повече от 80 години. Запалването на светлините на коледната елха е типична коледна традиция в Ню Йорк. Събитието привлича не само жителите на града. Изчислено е, че до 125 милиона души от цял ​​свят се възхищават на коледната елха в Манхатън за няколко седмици всяка година.

Рио де Жанейро не е типичната коледна дестинация. Инсталацията, висока около 70 метра, се появява всяка година в Laguna Rodrigo de Freitas. Подсветката се създава от почти милион светодиода.

Коледните елхи в Европа? Дървета, които туристите най-често снимат са:

1.      в Лондон на площад Трафалгар,

2.      на катедралния площад във Вилнюс,

3.      на Пуерта дел Сол в Мадрид.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес