Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-големият язовир в България

15 ноември 2023, 13:16 часа

България се гордее с богатството си от 6840 язовира, но един от тях изпъква сред тях - Искърският язовир. Най-големият по площ и обем, този воден басейн не само предоставя вода за столицата, но е и идеална дестинация за риболов, ветроходство, и активен отдих.

Географско разположение и основни характеристики

Искърският язовир е разположен на 45 км югоизточно от София, по поречието на река Искър. С площ от 30 кв. км и обем от 673 млн. куб. м, той съчетава в себе си важни функции - осигурява вода за столицата и е източник на електроенергия. Стената му е висока 76 м, правейки го величествен символ на инженерното и строително майсторство.

Кой е най-големият язовир в света?

Историята на язовира

Процесът на строеж на Искърския язовир започва през 1949 г., когато инженер Иван Иванов, обвинен като германски агент и осъден на 15 години строг тъмничен затвор, бива извеждан всяка сутрин от затвора, за да ръководи проекта. След пускането му в експлоатация през 1954 г., язовирът става не само инженерно постижение, но и част от бурната история на страната през този период.

рибилов

Интересен обрат в историята на язовира е свързан с помощта от Съветския съюз. След отказ за помощ за построяване на язовира, Съветската страна предлага решение - освобождаването на инженер Иванов от затвора. Той не само успешно завършва проекта, но и бива реабилитиран след пускането на язовира в експлоатация.

Топ 10 на най-големите язовири в България (СНИМКИ)

Язовирът днес

Искърският язовир предлага идеални условия за риболов на различни видове риба - шаран, каракуда, платика, костур, сом и червеноперка. Северозападната част е обявена за вододайна зона, забранявайки влизането във водата и риболовът, за да се запазят богатствата на водния свят. Около язовира са изградени комплекси, къмпинги и бази, предоставяйки удобства за туристи и посетители. Районът също предлага възможности за кану каяк, пешеходен туризъм и колоездене. Вятърът привлича и фенове на ветроходството и уиндсърфинга.

Искърският язовир съчетава в себе си историческо значение, инженерен гений и природна красота. Той е символ на иновация и сплотяващ фактор в българската история, предоставяйки уникална среда за съчетаване на история, природа и спорт.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес