Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира Бермудският триъгълник - свалящ всеки самолет

13 февруари 2024, 14:39 часа

От много години хората се опитват да разгадаят „загадката“ на Бермудския триъгълник, една от най-мистериозните зони в цял свят. Въпреки че репутацията му на място, където безследно изчезват кораби и самолети, е установена през последните десетилетия, фактите около този регион на Северния Атлантически океан все още са обект на спорове и теории. В тази статия ще разгледаме какво знаем и какво все още остава загадка за Бермудския триъгълник.

Какво знаем за Бермудския триъгълник?

Бермудският триъгълник е регион, ограничен от югоизточното крайбрежие на САЩ, Бермудските острови и островите на Големите Антили. Неговите граници не са точно определени, но се оценява, че заема площ между 1 300 000 и 3 900 000 квадратни километра. Въпреки че не фигурира на картите, регионът привлича вниманието си със своята тайнственост.

Истината за Бермудския триъгълник

Според легендите, в този триъгълник са изчезнали безследно стотици кораби и самолети. Най-известните случаи включват изчезването на USS Cyclops през 1918 г. и инцидента със Смъртоносния полет 19 през 1945 г. Но, въпреки славата си, Бермудският триъгълник не е място с висок процент на изчезвания в сравнение с други региони в Атлантическия океан.

Легендите около Бермудския триъгълник са станали по-известни след публикацията на книгата на Чарлз Берлиц през 1974 г., където се твърди, че легендарният изгубен остров Атлантида е свързан с изчезванията в този регион.

бермудски триъгълник

Противно на митовете, изследвания от Световния фонд за дивата природа (WWF) през 2013 г. показват, че Бермудският триъгълник не е сред 10-те най-опасни водни тела в света за корабоплаване. Регионът поддържа интензивен трафик по море и въздух.

Бермудският триъгълник е изложен на чести тропически бури и урагани, които могат да обяснят част от загадъчните събития в региона. Освен това, гълфстрийм - силно океанско течение, което преминава през триъгълника, може да предизвика резки изменения в метеорологичните условия.

Този регион не само че е известен със загадъчни изчезвания, но също така е дом на най-дълбоката точка в Атлантическия океан, наречена дълбочината на Милуоки, която достига 8 380 метра. Агоничната линия, която понякога минава през триъгълника, е място, където истинският север и магнитният север се изравняват, което може да доведе до навигационни предизвикателства.

Вижте къде се намира българският бермудски триъгълник

Какво не знаем за Бермудския триъгълник?

Най-голямата загадка около Бермудския триъгълник е точният брой на изчезналите кораби и самолети. Приблизително се оценява, че са изчезнали около 50 кораба и 20 самолета, но точният брой остава неизвестен. Останките на много от тях никога не са били открити, карайки хората да се питат дали изчезванията са резултат от човешка грешка или метеорологични явления.

Въпреки че митовете около Бермудския триъгълник създават тайнственост и вълнение, научните изследвания и фактите показват, че този регион не е толкова опасен, колкото се представя в обществото. Все пак, тайните около него продължават да предизвикват любопитството и въображението у хората, като Бермудският триъгълник остава една от най-мистериозните области в света.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес