Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде по света се варят компоти освен в България?

06 август 2023, 10:10 часа

Думата компот идва през 18 век от френската дума - compote. Френските готвачи са първите, които започват да приготвят компоти - плодово пюре - все още се продава във френските магазини.

Къде по света се варят компоти освен в България?

Компотът е традиционна напитка за страните от Източна Европа, Армения, Русия. Компотите се считат за най-добрите консервирани плодове.

За да се приготви компот, плодовете са подходящи в прясна, замразена или сушена форма. Такава напитка ще донесе много повече ползи от всеки сок, закупен в магазина. Сокът съдържа различни добавки за увеличаване на срока на годност, оцветители и стабилизатори. Ето защо, ако направите избор, по-добре е да спрете на производството на бульон от плодове и ягодоплодни. Особено ако тази напитка е предназначена за деца. Домашният бульон не съдържа консерванти и следователно няма да може да остане свеж за дълго време дори при ниски температури. Но тук има правила, при които компотът може да се съхранява дълго време.

Правилно съхранение на компот

Сегашното име идва при нас от Франция. Но каквото и да е името на тази напитка, по всяко време тя се прави на същия принцип, като се получава отвара от плодове.

В зависимост от сезона компота се приготвя от плодове като череши, грозде, касис и ягоди, както и от плодове (сливи, праскови, кайсии, ябълки и круши).

Срокът на годност на компота в хладилник при температура +2°C е не повече от 2 дни.

Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо течността ще започне да се влошава. Максималната температура на съхранение не трябва да надвишава +14°C. И при стайна температура напитката ще започне да се вкисва след 5 часа.

Най-лесният начин да приготвим любимия си компот от ягоди

Няколко съвета за съхранение

Отворен буркан от консервиран компот се съхранява на рафта в хладилника за не повече от 2 дни.

Напитките от плодове, които се приготвят през лятото за консумация, а не за консервиране, най-добре не се приготвят в големи количества. Срокът на годност на такава отвара е ограничен до 1 - 2 дни. След това в него започват да се развиват бактерии, което ще доведе до ферментация и вкисване.

Срокът на годност на компота до голяма степен зависи от това от какви плодове е приготвен. Напитките с костилки, като черешите, имат по-кратък срок на годност.

На рафта на хладилника в стъклен съд, затворен с капак, напитката ще остане свежа до два дни.

Ако напитката има признаци на ферментация (на повърхността й ще се образуват мехурчета), вече не можете да я използвате. В такъв случай се излива или оставя да се направи вино.

Съхранение на компот без хладилник

След пълно охлаждане компотът се изсипва в чист стъклен или керамичен съд. Поставят го в просторен съд със студена вода и го изнасят в мазето или избата. Важно е това място да е хладно и защитено от слънчева светлина.

Водата, в която се намира бурканът с компот, трябва да се сменя от време на време на по-студена. Вместо да замените водата, можете да добавите към нея предварително приготвен лед.

Съхранението на компот без хладилник може да продължи само 1 ден. След това ще започне да се скита и вече няма да е възможно да го използвате.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес