Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде е измерена най-ниската температура в България?

19 септември 2023, 17:33 часа

Температурните рекорди независимо дали говорим за заплашително покачване на живака в термометъра, или за студ, напомнящ ледената епоха, ни вълнуват не само от любопитство. Здравето ни, както, впрочем, и това на природата и Земята – спомнете си за отрицателното влияние на глобалното затопляне и рисковете, които поражда, са в пряка зависимост от показателите на термометъра.

Обсъждайки къде е измерена най-ниската температура в България, както и най-високата, ще е коректно да подчертаем, че визираме времето, в което се правят подобни изследвания и се водят статистики за температурата. Вероятно някъде назад във времето страната ни познава и по-ниски температури от посочената като абсолютен рекорд, но това е информация, която не е регистрирана и не е достигнала до нас.

Знаете ли над каква температура човешкото тяло спира да функционира?

Къде е измерена най-ниската температура в България?

Свикнали сме да чуваме, че времето по върховете на планините е особено сурово, че там снегът през лятото не е феномен. Най-вероятно това е причината повечето запитани къде според тях е измерена най-ниската температура в България, да посочват някой връх, като обикновено това е първенецът на страната ни и на Балканите – връх Мусала в Рила планина.

Изненадата е, че отговорът на този въпрос – „Къде е измерена най-ниската температура в България?“ не се намира в планините или поне не е по-високите им върхове. По правило в страната ни най-ниските температури не са  измерени в планините, а в котловинните полета, тъй като именно там се създават условия за термични инверсии и за резки застудявания. Така най-ниските температури в България са измерени в котловини – Севлиевската, Пернишката, Софийската и други, като абсолютен рекорд са измерените минус 38,3 градуса по Целзий.

Къде е измерена най-ниската температура в България?

Къде е тази котловина, смразила със своите почти минус 40 градуса? Котловината е трънската – позната и популярна, но вероятността да помните този студ е минимална, тъй като рекордът е от далечната 1947 година. Но пък може да имате „честта“ да преживеете някоя следваща зима подобен студ около Трън – районът традиционно се слави с най-ниските измерени температури и въпросното застудяване не е единственото, смразяващо кръвта.

Трънската котловина е позната като една от най-студените точки на България, като включително през последните години там са измерени много ниски температури – опасни за здравето, макар да са далеч от онези почти минус 40 градуса през 47-ма година. В  сравнение с най-ниската температура, измерена на Земята – в Антрактида е, естествено – минус 98 градуса, тези минус 40 вероятно не звучат стресиращо, но организмът доказано страда.

Жегите ще минават 40°C. До каква температура може да оцелее човек?

През 2008 година в района на Севлиево също бе отчетена опасно ниска температура – цели минус 34 градуса – показатели, които макар да не са феномен и да не са рекорд, звучат плашещо. И тъй като 2008-ма година беше съвсем скоро, а зимата тропа на вратата ни, вероятно се чудите дали ни очакват сибирски студове и дали Антрактида ще се „премести“ у нас.

Каква ще бъде зимата на 2023 година?

Дългосрочните прогнози за времето са трудни, лесно подлежат на промени и винаги се подчертава, че има възможност за грешки. И все пак – към момента какво сочат синоптиците за предстоящия сезон и какъв се очаква да бъде той? Първият поглед върху прогнозата за зима 2023/2024 г. показва очевидно влияние на новото събитие Ел Ниньо, чието влияние и въздействие ще бъде по-силно и ще се усети по-осезаемо в Северното полукълбо. У нас според Националния институт по метеорология и хидрология и дългосрочната му месечна прогноза се очаква есента да е по-топла от предходната, но и с много валежи. 

Дали зимата ще ни изненада неприятно предстои да видим.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес