Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кубче лед върху врата облекчава стреса и подобрява съня

19 декември 2021, 13:10 часа

Чували ли сте за ледотерапията? В основата ѝ лежи лечението на определени здравословни състояния с кубче лед. В следващите редове ще обърнем внимание на това за какво помага поставянето на лед върху точката, наречена Фън Фу.

Точката Фън Фу се намира в средата на врата отзад, в долната част на главата. Процедурата, която се препоръчва с нея, е да легнете по корем, да поставите лед върху точката и да оставите за максимум 20 минути. Това се прави два пъти на ден. Може да увиете леда с шал или друго. Възможно е през първите секунди да ви стане студено, това е нормално.

Според китайската медицина процедурата помага за подмладяване на тялото, за осигуряване на повече енергия и за по-добро здраве. Ето за какво още помага.

За облекчаване на стреса – точката управлява нивата на стреса, отговаря за депресивните състояния и емоционалното разстройство. При хората, които са направили процедурата, се наблюдава по-ниска тревожност и нива на стрес. Няма да излекувате напълно състоянието единствено по този начин, но у вас ще се събуди желание за по-добър и пълноценен живот, изпълнен с позитивизъм и щастие.

За по-добър сън – точката Фън Фу отговаря за онова, което се случва във фаза на дълбок сън. Ето защо стимулирането ѝ може да ви помогне да заспите по-бързо и да имате пълноценен сън. Така няма да се събуждате и да имате разкъсан сън. Тялото ще си почива и ще си създаде навик за сън.

За правилно храносмилане – точката участва в процеса на слюноотделяне и преглъщане, а те са важни за правилното храносмилане. Освен всичко това, стимулирането на точката облекчава спазмите с коремната област, възпаленията и болката в стомаха.

За облекчаване на главоболието – тази точка е свързана с болката в главата, замаяността и ниските нива на енергия. Сложете върху нея лед, топлина или окажете натиск. Така ще се освободи енергия, насочена срещу болката, и ще я облекчи. Най-бърз ефект има при главоболие.

Облекчаване на предменструалния синдром – когато поставите лед върху тази точка, се облекчават симптомите на ПМС, промените в настроението, както и болезнените спазми. Тази точка може да ви съдейства за нормализиране на цикъла при проблеми с него.

Ледотерапията е интересно преживяване с доказан благоприятен ефект върху цялото тяло. Ако опитате, със сигурност ще забележите въздействие от нея върху физическото и емоционалното ви състояние. Процедурата може да направите и у дома, лесно и удобно, за да извлечете максимални ползи от нея. Нужно ви е едно кубче лед и нищо повече.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес