Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Котки и бременност: Какво трябва да знаят бъдещите майки?

28 януари 2022, 16:10 часа

Има хиляди семейства, в които котки и бременни жени живеят рамо до рамо без никакъв риск за здравето на майката и бебето. Но все пак има някои предпазни мерки, които трябва да имате предвид.

Най-страшното нещо при общуването на бременна жена с котки е възможността да се зарази с токсоплазмоза, опасно заболяване, което може да причини вродени дефекти на плода. Поради тази причина много бъдещи майки, едва научили за бременността, започват да търсят нов дом за своите домашни любимци. И напразно! Такива драстични мерки не са необходими, ако не забравяте за предпазните мерки.

Токсоплазмозата е заболяване, причинено от паразита Toxoplasma. Котките могат да се заразят от сурово месо и контакт със замърсена почва. В този случай животните най-често са носители на болестта, но самите те не се разболяват.

За да разберете дали преди сте имали контакт с патогени и сте изградили имунитет към него, можете да направите специален кръвен тест. Наличието на антитела срещу токсоплазмоза означава, че ако влезете в контакт с котка, заразена с токсоплазмоза, е по-вероятно да не се разболеете.

За да предпазите себе си и детето си от паразити, експертите препоръчват да спазвате следните правила:

1. Не пускайте котката си навън. Ако котката е домашна, нека остане домашна. Рискът от заразяване с токсоплазмоза при котки, живеещи в апартамент, е сведен до нула - при условие, че животното не консумира сурово или недостатъчно обработено месо.

2. Оставете другите членове на семейството да почистят тоалетната за котки. По време на бременност се въздържайте от всякакъв контакт с животински изпражнения.

3. Пази чистота. Токсоплазмените ооцити стават активни 24 часа след навлизане във външната среда. Колкото по-рано се отстрани тоалетната, толкова по-малка е вероятността болестта да се разпространи.

4. Носете ръкавици. Ако все пак трябва да почистите повърнатото и изпражненията на животното, не забравяйте да използвате домакински ръкавици. Измийте добре ръцете си със сапун след почистване.

5. Преминете към суха храна. Ако преди бременността сте хранили котката си с домашна храна и сурово месо, време е да преразгледате диетата на животното. Не излагайте вашия домашен любимец и неродено дете на неоправдан риск!

6. Сменяйте котешката тоалетна. Някои собственици все още пълнят кошчето за котки с пясък и скъсани вестници. От хигиенна гледна точка това е един от най-лошите варианти, тъй като разнася мръсотия из целия дом. Използвайте модерни силно абсорбиращи силиконови пълнители и почиствайте тавата възможно най-често.

И още няколко правила за защита от токсоплазмоза, които ще бъдат полезни за всички бременни жени:

·         По време на бременност се опитайте да нямате нови домашни любимци.

·         Не галете котки, които живеят навън.

·         Погледни под краката си! Избягвайте всякакъв контакт с животински изпражнения.

·         Когато работите в градината, използвайте високи гумени ръкавици.

·         Пийте само пречистена вода. Не използвайте фонтани за пиене в паркове и други обществени места.

·         Премахнете от диетата си меса със средна твърдост – дори ако пържолата е приготвена от главния готвач на любимия ви ресторант.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес