Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корабът Радецки – историята му след Христо Ботев

28 март 2023, 07:45 часа

През 1876 г. на палубата на кораба "Радецки", плаващ към Виена и спиращ на редица румънски пристанища, се качват, облечени като обикновени пътници, четниците на Христо Ботев и самият Ботев, който връчва на капитан Енглендер ултиматум да акостира на българска земя край град Козлодуй. За преминаването на Дунав на българските четници с кораба „Радецки“, за да стъпят на българския бряг, за смелостта на Ботев да заимства от чуждата практика и да използва чужд кораб, за да преведе четниците си от Румъния в България, се знае много, "Радецки" завинаги остава в историята ни, възпят от творците, но за историята на самия кораб преди и след Христо Ботев се говори малко, макар тя да е известна.

Историята на кораба "Радецки"

Знаете ли, че най-паметният кораб в историята ни, този, който свързваме с името на великия поет и революционер Христо Ботев, всъщност е обикновен австро-унгарски пътнически параход, носещ името на австрийския фелдмаршал Йозеф Радецки? Построен през 1851 година в корабостроителницата „Обуда“ в гр. Обуда, който днес е част от Будапеща, корабът „Радецки“ е извършвал редовни плавания по маршрута между пристанищата Галац и Оршова. Именно тази системност и предвидимост на курсовете е дала възможност на Ботев да планира качването на четата му и използването на кораба „Радецки“, за да достигнат родната земя.

Съдбата на кораба "Радецки" след Христо Ботев и днес

Питали ли сте се какво се случва с кораба по-късно, каква е съдбата му? За нас, за българите, корабът „Радецки“ остава като светъл лъч в историята ни, като паметник на безстрашието и символ на борбата за свобода, но реално това е пътнически кораб и съдбата му не е радостна – използван е за редовните плавания до 1918 година, след което е бракуван и унищожен. Споменът за делото на Ботев обаче остава жив, а корабът остава символ на храбростта на четниците и на българския дух. Вероятно именно поради тази причина през 1960 година доброволци стартират инициатива за възстановяване на "Радецки" чрез построяване на кораб, който е негова точна реплика. Ученици и работници с доброволни дарения съумяват да осигурят средства за построяването на репликата на историческия за България кораб в русенската корабостроителница. Само за броени години корабът е готов и в навечерието на 90-годишнината от гибелта на Ботев репликата на кораба "Радецки" тържествено акостира на брега край град Козлодуй. От края на месец май 1966 година корабът е превърнат в музей, а днес е част от Стоте национални туристически обекта на България и е обявен за паметник на културата от национално значение, въпреки че това не е истинският "Радецки", с който Ботев е преминал Дунав, а реплика на историческия кораб, наречена Национален музей-параход "Радецки".

Любопитен факт е, че репликата-музей също е извършвала плавания по Дунав. Те били кратки и туристически, но е факт, че построената реплика е имала и функционалност, а не само външно да повтаря кораба "Радецки". Днес, за жалост, корабът вече не е функционален, не може да плава, не е пригоден за целта, но продължава да бъде музей, закотвен от 2010 година край специално пригоден за него пристан близо до Козлодуй, където Ботев и четниците му стъпват на българска земя.

ОЩЕ: Откриха реновирания "Радецки"

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес