Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Комплекс на мъченик“: Хората, които са готови да се жертват и след това да обвиняват другите за това?

29 септември 2023, 20:11 часа

Със сигурност имате колега или познат, който ходи на работа с температура 38 и се хвали с това. И той отказва предложението да се прибере, като казва, че не може да остане в къщи. Дали това е отговорност или комплекс на мъченик?

В съвременния свят има много хора, които обичат тихо да се жертват и да станат „мъченици“. Какво са те? Според психолога Лариса Теслер, това са личности, които страдат твърде много и това им харесва.

Има две основни прояви на мазохистични модели на поведение.

·       Защото в детството родителите не са показвали чувства. Едно дете е обичано и обгрижвано само когато е болно.

·       Защото не са взети предвид индивидуалността и развитието на детето. То е трябвало да е нахранено, облечено, да има място за спане.

Кои са лошите черти на характера ни?

„Мъчениците” наистина се смятат за жертви, родени под нещастна звезда и обречени на вечни страдания. Трудно усещат какво искат, трудно се грижат за себе си.

Може би си спомняте дядо, който няма да се чувства добре, но ще отиде в градината да копае картофи или майка, която има главоболие, но приготвя палачинки за децата рано сутринта.

Хората с мазохистични наклонности имат основните черти на търпение и страдание. Те наистина вярват, че с помощта на тези качества се борят за по-добро бъдеще. Такива хора сами си създават проблеми и ситуации, които оправдават страданието им.

Специалистът твърди: хората с мазохистични наклонности ще търпят проблеми, ще страдат и ще вярват, че всичко ще се промени към по-добро. "Мазохистите, справяйки се с болка и вътрешни преживявания, несъзнателно проектират вина върху околните. Те манипулират другите, защото не могат открито да покажат недоволството си.

Как да познаете дали човекът срещу вас има слаб характер?

Как опитите им да контролират другите и да се правят на великомъченици могат да се проявят в средата?

·       Ексхибиционизъм. Тоест, това е демонстрация на страданието на мазохист

·       Избягване на отговорност и вина. Мазохистът страда не защото е дошъл болен на работа, а защото колегите му са мързеливи хора, които не могат да направят нищо без него.

·       Провокация. Такъв човек предизвиква негативни емоции от околните, ако няма причина да бъде тъжен.

·       Морализиране. Мазохистът е „добър“, а останалите са „лоши“.

Има определени модели на поведение на мазохистите, благодарение на които те могат да бъдат разпознати в ежедневието. Експертът съветва да се обърне внимание на следните отличителни черти.

Пасивно обвинение

Според психолога това е много честа проява на мазохистичните личности. Човек може да живее и страда, като има постоянно недоволен вид или мрачно лице. Той не влиза в конфликт, а открито демонстрира с целия си вид неприязънта си към нещо или някого. Това се проявява в мълчаливост, въздишки, тъжно или каменно лице. Най-често срещаното поведение е мълчанието, по време на което другите се чувстват виновни.

Пасивно чакане

За мазохистичните индивиди животът е насочен към страдание и задоволяване на нуждите на другите. В същото време те напълно пренебрегват собствените си нужди. В отговор на действията си мазохистите очакват усилията им да бъдат оценени и да им се върнат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес