Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колкото повече крачки изминаваме на ден, толкова по-малък е рискът от диабет и хипертония

21 юли 2024, 20:22 часа

Ходенето е проста, но мощна форма на физическо натоварване, която предлага многобройни ползи за здравето. Сред тях едно от най-значимите е въздействието му върху намаляването на риска от диабет и хипертония. Установено е, че редовната физическа активност, особено ходенето пеша, е ефективна стратегия за подобряване на общото здравословно състояние и намаляване на риска от хронични заболявания.

ВИЖТЕ ОЩЕЗдравословно отслабване с калориен дефицит - какво трябва да знаем? 

Ходенето пеша повишава нивата на физическа активност, което е от решаващо значение за поддържане на здравословно тегло и подобряване на сърдечносъдовото здраве. Проучванията последователно показват, че колкото повече крачки прави човек всеки ден, толкова по-малък е рискът от развитие на диабет тип 2 и хипертония. Това е така, защото ходенето пеша помага за регулиране на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, които са критични фактори за управлението и превенцията на тези заболявания.

Ежедневните разходки могат да предпазят пациентите от смърт след инсулт

Когато ходим, мускулите ни използват глюкоза от кръвта, което помага за понижаване на нивата на кръвната захар. Този процес не само помага за контролиране на текущите нива на кръвната захар, но и повишава чувствителността на организма към инсулина, което го прави по-ефективен в управлението на глюкозата. Подобрената инсулинова чувствителност намалява риска от инсулинова резистентност, която е предшественик на диабет тип 2. Изследванията показват, че бързото ходене в продължение на поне 30 минути дневно може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2. Това е особено важно предвид нарастващото разпространение на това заболяване в световен мащаб.

ВИЖТЕ ОЩЕЗдравословно отслабване с калориен дефицит - какво трябва да знаем? 

По същия начин ходенето пеша има положителен ефект върху кръвното налягане. Редовното ходене помага за укрепване на сърцето, подобряване на кръвообращението и намаляване на натоварването на артериите. Това от своя страна спомага за понижаване на кръвното налягане. Последователната физическа активност, като ходенето, може да намали стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане, допринасяйки за по-добро общо сърдечносъдово здраве. За хората с хипертония ходенето може да бъде ефективен начин за управление и намаляване на повишените нива на кръвното налягане.

3 лесни нчина да облекчим уморените крака след дълга разходка

Нещо повече, ходенето е упражнение с ниско въздействие, което е достъпно за повечето хора, което го прави устойчив и практичен избор за дългосрочно здраве. За разлика от високоинтензивните тренировки, ходенето е щадящо за ставите и може лесно да бъде включено в ежедневието. Независимо дали става въпрос за изкачване на стълбите вместо на асансьора, ходене по време на почивката или разходка в парка, тези малки промени могат да доведат до значителни ползи за здравето.

Положителният ефект на ходенето пеша върху диабета и хипертонията е подкрепен от множество изследвания. Например проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, установява, че лицата, които изминават поне 10 000 крачки дневно, имат по-нисък риск от хипертония в сравнение с тези, които са по-малко активни. Друго проучване в Diabetes Care подчертава, че дори умереното ходене може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Здравословно отслабване с калориен дефицит - какво трябва да знаем? 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес