Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време след приема на антибиотик може да се пие алкохол

13 октомври 2024, 21:00 часа

Комбинацията от алкохол и антибиотици може да увеличи шансовете ви за развитие на странични ефекти. Най-добре е да изчакате, докато приключите с антибиотичния курс преди да пиете алкохол.

Лекарствата и алкохолът може да бъдат опасна комбинация. Лекарите препоръчват да избягвате алкохола, докато приемате редица лекарства. Най-голямото безпокойство е, че консумацията на алкохол с лекарства може да увеличи риска от опасни странични ефекти.

Може ли да приемам антибиотик с алкохол?
Взаимодействия
Алкохолът не прави повечето антибиотици по-малко ефективни, но консумацията на алкохол - особено ако пиете твърде много - може да увеличи шансовете ви да изпитате определени странични ефекти.

Никога не трябва да консумирате алкохол, докато приемате някой от следните антибиотици:
* цефоперазон
* цефотетан
* метронидазол
* тинидазол
* кетоконазол
* изониазид
* линезолид
* гризеофулвин.
Комбинирането на тези антибиотици и алкохол може да предизвика потенциална опасна реакция.

Метронидазол, тинидазол, цефоперазон, цефотетан и кетоконазол
Приемането на тези лекарства с алкохол може да причини:
* гадене
* повръщане
* зачервяване
* главоболие
* ускорен сърдечен ритъм
* стомашни крампи.
Не пийте алкохол преди, по време или до 3 (три) дни, след като се приемали тези лекарства.

Гризеофулвин
Комбинацията от този антибиотик с алкохол може да причини:
* зачервяване
* прекомерно потене
* ускорен сърдечен ритъм.

Изониазид и линезолид
Комбинацията от алкохол с тези лекарства може да причини странични ефекти като:
* увреждане на черния дроб
* високо кръвно налягане.

Доксициклин и еритромицин
Приемането на алкохол с тези антибиотици може да направи действието им по-малко ефективно.

Общи странични ефекти
Специфичните странични ефекти, които антибиотикът може да причини, зависят от лекарството. Въпреки това, някои често срещани странични ефекти на антибиотиците включват:
* гадене
* безсъние
* световъртеж
* замаяност
* диария.

Алкохолът може да причини и странични ефекти, сред които:
* разстроен стомах
* проблеми с храносмилането - болки в стомаха, диария и язва
* умора.

Признаци на отрицателна реакция алкохол-антибиотик включват:
* зачервяване и затопляне на кожата
* силно главоболие
* ускорен пулс.
В повечето случаи тези нежелани реакции изчезват сами. Ако не изчезнат или се засилват, свържете се с вашия лекар. 

Още: Здравният министър отново удължи забраната за износ на инсулин и антибиотици

Колко време след приема на антибиотик може да се пие алкохол?
Предупредителният етикет на вашия антибиотик трябва да включва информация за употребата на алкохол. Говорете с вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни относно подробностите за вашите лекарства. Може да ви кажат, че едно питие от време на време не вреди. Но това зависи от вашата възраст, цялостно здраве и вида на лекарството, което приемате.
Стандартното правило е да изчакате поне 72 часа след приключване на курса на лечение с антибиотици, преди да пиете алкохол.
Следвайте съветите на вашия лекар или фармацевт, за да избегнете ефектите от взаимодействието между алкохол и лекарства.

Ефекти на алкохола върху лечението от инфекция
Обикновено пиенето на алкохол няма да попречи на вашия антибиотик да действа за лечение на вашата инфекция. Но все пак, може да попречи на лечението по други начини. Достатъчната почивка и приемането на питателна храна ви помагат да се възстановите от болест или инфекция. Пиенето на алкохол може да повлияе на тези фактори. Например, приемането на алкохол може да наруши вашия сън и да ви попречи да спите добре. Алкохолът също може да попречи на тялото ви да абсорбира жизненоважни хранителни вещества. Възможно е да повиши нивата на кръвната ви захар и да намали енергийните ви нива.
Всички тези фактори могат да намалят способността на тялото ви да се излекува от инфекция. Приемането на големи количества алкохол и хроничната употреба могат да бъдат вредни, независимо дали приемате лекарства или не. Имайте предвид, че алкохолът не се ограничава само до бира, вино, твърд алкохол и алкохолни коктейли. Алкохол се съдържа също в някои води за уста и лекарства за настинка. Проверявайте етикетите на съставките на тези и други продукти, ако сте имали алкохолно-антибиотична реакция в миналото. Посъветвайте се с вашия лекар дали е безопасно за вас да използвате тези продукти, докато приемате антибиотик.

Смесването на алкохол с антибиотици рядко е добра идея. Както алкохолът, така и антибиотиците, могат да причинят странични ефекти в тялото ви, а пиенето на алкохол, докато приемате антибиотици, може да повиши риска от тези вредни ефекти. Ако на етикета на вашето лекарство пише да не пиете алкохол по време на лечението, спазвайте го. Имайте предвид, че антибиотиците често се предписват за кратко време. Не е трудно да изчакате курса на лечение, преди да изпиете следващото си питие. Това може да намали вероятността от усложнения или странични ефекти, причинени от антибиотиците. Избягването на алкохол ще ви помогне да преодолеете инфекцията по-бързо.

Източник: https://www.healthline.com/health/antibiotics-alcohol#takeaway

Войните раждат супербактерии, които заплашват целия свят: Предупреждение на експерти

Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес