Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ток харчи един бойлер на месец?

08 декември 2023, 09:22 часа

С настъпване на зимните месеци и нарастване сметките за ток, правим всичко възможно да намалим разходите си. Затова е важно да знаем колко ток харчат основните електроуреди у дома. Ще се опитаме да помогнем как да изчислите количеството електроенергия на бойлера.

Количеството ток, което бойлерът изразходва на месец, зависи от няколко фактора:

* обем на бойлера
Обикновено по-големите бойлери консумират повече енергия, тъй като трябва да поддържат по-голям обем вода на определена температура.

* температура на нагряване на водата
Ако температурата на водата, която бойлерът поддържа, е по-висока, това може да повлияе на разхода на енергия.

* енергийна ефективност на бойлера
Новите и по-ефективни бойлери обикновено използват по-малко енергия в сравнение с по-старите модели.

*  брой и продължителност на използваните цикли
Честотата на използване на бойлера и продължителността на всеки цикъл оказва влияние върху разхода на електроенергия.

Колко ток харчи един бойлер на месец - колко Ви струва това?

Колко ток изразходва един бойлер?

Трудно е да се изчисли точно колко електроенергия изразходва един бойлер, ако трябва да посочим конкретна цифра. Важно е да обърнете внимание какво е посочено от производителя - киловат/час. Така ще знаете приблизително колко ще ви струва за 1 час. Сметката ви няма да е точна, ако не изключвате бойлера, което се препоръчва.

Ако включвате бойлера по един път на ден, след което използвате цялата вода, по-лесно ще изчислите колко киловата на час изразходва, защото може да засечете колко часа работи, докато се самоизключи.

Формулата в този случай е:

2 часа работа х киловатите, посочени от производителя = изразходваната енергия на ден, която трябва да умножите х броя дни в месеца, а след това и по цената на киловат.

Енергиен клас на електрическите бойлери

Според актуалните европейски разпоредби, всички електроуреди трябва да се продават със специален етикет, който показва енергийния клас, в който попадат. По отношение измерване на енергийната им ефективност, европейският регулатор определя две групи електрически бойлери:

* Първа група - конвенционални електрически бойлери, при които водата се загрява директно от електрически нагревател.
* Втора група - електрически бойлери с индиректно загряване - разполага със специални приспособления за затопляне на водата от външен топлинен източник (печка, котел, слънчев колектор и др.)

Енергиен клас

И при двете групи бойлери енергийният клас се отбелязва с букви от А до G, който се определя от специализирани лаборатории, които работят по стандартизирана методика. Тъй като енергийният клас се посочва в много широки граници, от значение са и други показатели, видими на етикета.

Годишна консумация на електроенергия в kWh

Според промяната в етикетирането, въведена през 2021 г., годишната консумация на електроенергия се изобразява в средата на етикета. Според този показател може да се измери приблизителната цена за използваното електричество на годишна база.

Максимална температура на работа

На етикета е посочена и максималната температура, при която бойлерът може да бъде настроен за работа.

Количеството топла вода - от какво зависи?

Обемът на бойлера е основният показател, по който определяме количеството топла вода, което може да ни осигури даден уред. От значение е също времето, за което се смесва количеството студена вода с наличната топла вода.

Един бойлер харчи ето колко ток – научете отговора и как да спестите

Съвети да намалим разходите за електроенергия от бойлера

1. Изберете нов, по-високо енергийно ефективен бойлер.
2. Използвайте нощната тарифа за електрическа енергия.

3. Ако е възможно, не дръжте бойлера постоянно включен.
Макар да разполага с термостат, който се включва и изключва при определени условия, препоръчва се да бъде изктлючван при по-продължителен период, в който няма да се използва. По този начин се предотвратява натрупването на котлен камък, който е вреден за всеки домакински уред, който работи с вода.

4. Веднъж годишно е добре да източите цялото количество вода. Така ще се отстранят натрупалите се седименти, ще се улесни преноса на топлина и ще се запази ефективността на уреда.

5. Избирайте бойлери от доказани марки.
6. Съобразете капацитета на бойлер с потребностите на вашето домакинство. По-големият бойлер генерира излишен разход, а по-малкият може да не бъде достатъчно ефективен за вашите нужди.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес