Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са върховете над 2900 метра в България?

25 май 2023, 18:50 часа

Фактът, че най-високият връх на Балканите – първенецът на Рила – Мусала – извисява исполинската си гръд именно в България, означава ли, че страната ни е богата на върхове, протегнали се към облаците, за да се слеят с тях и да танцуват с бурите? Колко са върховете над 2900 метра в България и колко от тях са подходящи за туристи или за алпинисти е въпрос, който живо ни вълнува в края на пролетта, когато, жадни за безкрайни зелени поляни, вековни гори, шумолящи водопади и лазурни езера, взимаме раниците и се отправяме там, където всяка стъпка си заслужава – в планините, стремейки се да превземем техните първенци и да обгърнем от тях с поглед България като на длан.

Кои са върховете над 2900 метра в България?

Цели четири от върховете в България са с над 2900 метра надморска височина. Извисяват се в двете най-високи планини у нас – Рила и Пирин – и подредени по височина изглеждат така:

1.       Мусала, 2925 метра н.в., Рила планина

Първенецът на Рила – връх Мусала не само е сред върховете над 2900 метра в България, но е и първенецът на Балканите и на седмо място по височина в Европа. Изпреварва с 8 метра първенецът на Олимп –  връх Митикас – и е сред най-предпочитаните от туристи, планинари и алпинисти не само от страната ни, но и от цял свят. Върхът, който е част от Стоте национални туристически обекта в България и от инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“, е покорен за първи път през  1923 година от десетима души, предвождани от Павел Делирадев и Пейо Пеев. Днес няколко маршрута очакват жадните за опияняващи гледки, адреналин и незабравими преживявания туристи.

Старо име на върха, с което е познат от 1950 до 19 януари 1962 година, е Сталин, а това, което върхът е носел преди 1950 година и с което е познат днес, е от времето на османското владичество по нашите земи и вероятно произхожда от арабската дума „мусалла“, която може да се преведе като „пътя към Бога“ или „място, близо до Бога“.

На първенеца на България и Балканите са изградени метеорологична станция и базовата екологична обсерватория „Мусала“.

Топ 20 на най-високите върхове в България

2.       Вихрен, 2914 метра н.в., Пирин планина

Само с 9 метра по-нисък от първенеца на родината ни е първенецът на Пирин – връх Вихрен. Върхът е на трето място на Балканите, като вторият – Митикас на Олимп го превъзхожда със само 3 метра.

Старото име на Пиринския първенец е Елтепе, което в превод ще рече връх на бурите.

Върхът, който също, подобно на Мусала, е част от Стоте национални туристически обекта в България и от инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“, се отличава с липсата на реки и езера, поради факта, че мраморните скали, които го изграждат, не задържат вода, бедна флора, сред която се отличава еделвайсът, и сравнително по-богата фауна, сред която по-осезаемо е  присъствието на диви кози.

3.       Кутело, 2908 метра н.в., Пирин планина

Третият по височина връх у нас, който също се нарежда сред върховете над 2900 метра в България, отново извисява мраморната си гръд в Пирин планина. Наричан Кутело и още Казански връх, вторият по височина в Пирин, е част от алпийския траверс по мраморното било, а траверсът Черномогилски чал – Кутело – Кончето – Котешкият чал е един от най-трудните зимни траверси в българските планини, което прави Кутело популярен сред алпинистите.

Кои са топ 10 на върховете в България по височина?

4.       Малка Мусала, 2902 метра н.в., Рила планина

Четвъртият и последен връх у нас, попадащ сред върховете над 2900 метра в България, е вторият по  височина в Рила. Наречен е Малка Мусала. Той е по-нисък от рилския първенец със само 23 метра, които се оказват достатъчни, за да попадне чак на четвърто място в страната ни и на седмо на Балканите. Извисява гръд в Източна Рила и е свързан с първенеца Мусала чрез скален гребен, наричан Трионите.

Малка Мусала се отличава с купенообразната си форма.

Подобно на Мусала и този от върховете над 2900 метра в България е носел соц. име в годините на комунизма, когато това е било модерно и съвсем очаквано. Връх Малка Мусала се наричал от 10 март 1950 г. до 1 февруари 1989 г. Димитров – на името на Георги Димитров.

Ако решите да заситите сетивата си, превземайки върхове, не пропускайте да се запознаете подробно с терени, условия, климат, необходима екипировка, маршрути, заслони и прочие, за да бъде максимално приятно и безопасно докосването ви до върховете над 2900 метра в България.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес