Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са прешлените на гръбначния стълб

23 февруари 2024, 01:24 часа

Гръбначният стълб е една от ключовите структури в човешкото тяло, служеща като опора и защита на централната нервна система. Съставен от отделни сегменти, наречени прешлени, този сложен механизъм изпълнява важна роля в поддържането на структурата и функциите на туловището. В тази статия ще проучим колко са прешлените на гръбначния стълб и как те съдействат за изпълнението на различни функции в организма.

За да заздравите гръбнака си ви трябват 5 минути и 1 стена вкъщи

Състав и структура на гръбначния стълб

Гръбначният стълб е основната част от скелета на туловището и представлява изключително важен елемент от анатомията на човека. С изразена форма на S, той е адаптиран към изправения стоеж и служи за равномерно разпределение на тежестта на тялото. Съставен е от редица прешлени, които се разполагат надлъжно и съединяват различните сегменти на гръбначния стълб.

гръбнак

Брой на прешлените в различните отдели

Гръбначният стълб е разделен на пет отдела, като всеки от тях включва определен брой прешлени. Шийният отдел съдържа 7 прешлени, гръдният - 12, поясният - 5, кръстцовият - 5, а опашният отдел - често се състои от 4 прешлена. Интересен факт е, че прешлените в кръстцовия и опашния отдел са сраснали, образувайки кръстцовите и опашните кости съответно. Общият брой на прешлените при човека е 33, като в до кръстцовата част те са 24.

Как вредим на гръбначния си стълб

Значение и функции

Прешлените на гръбначния стълб изпълняват редица важни функции. Освен поддържането на вертикална позиция на тялото, те предоставят гъвкавост и мобилност при различни движения. Осигуряват и защита на централната нервна система, която минава през канала на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб представлява изключително важен компонент от човешката анатомия. Разнообразните сегменти и техните функции допринасят за поддържането на структурата, и движението на тялото. Разбирането на броя и разпределението на прешлените е от съществено значение за този важен аспект от човешкото здраве и функциониране.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес