Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пъти седмично трябва да ядете леща?

04 февруари 2022, 16:03 часа

Лещата е бобово растение, което са с нас от хиляди години. Днес има много хора, които не знаят за какво допринася, защо си струва да се яде, колко пъти трябва да се консумира и т.н. Ние идваме на помощ да разрешим всички съмнения и да разберете важността на това бобово растение.

Консумирането на леща е по-полезно, отколкото мнозина вярват. Тя е не само питателно и богато на фибри ястие, като нахут, боб и безброй зеленчуци, но също така осигурява огромни ползи за тялото ви и ние ще ви го разясним днес.

Но първо - хранителна информация за 100 грама леща

Варената леща, която е най-разпространеният начин за ядене на това бобово растение, има много интересни хранителни стойности. За всеки 100 грама, тя осигурява 116 килокалории, 20,13 грама мазнини, 1,80 грама захар, без холестерол, 14,85 грама въглехидрати, 9 грама протеин, почти 8 грама фибри и 2 мг сол.

Това бобово растение също така осигурява набор от витамини и минерали, които трябва да знаете, за да разберете защо е толкова важно да ядем леща през цялата седмица, както и други бобови растения и разнообразни храни.

100 грама леща осигуряват витамини А, Б1, Б2, Б5, Б6, Б9 и С. От друга страна, минералите, които доставя са цинк, желязо, магнезий, фосфор и калий.

В зряла възраст можете да ядете леща до 3 пъти седмично, тъй като другите бобови растения също трябва да се ядат, но трябва да запомните, че се препоръчва винаги да се правят по различен начин.

Хубавото на това бобово растение е, че можете да го ядете варено, с ориз, в салати, кълнове, пържено със зеленчуци, смесено с киноа, в яхнии, паста със зеленчуци и леща, с морски дарове и още много други.

Ползите от яденето на леща

- Тя помагат на храносмилането

Яденето на това бобово растение подпомага храносмилането, защото ви карат да се чувствате по-сити. Това от своя страна ни помага да отслабнем, а фибрите на лещата започват да действат от самото начало на храносмилателната система, правейки целия процес здравословен за организма.

- Източник на витамин В9 по време на бременност

По време на бременността е много важно майката да приема витамин В9, известен още като фолиева киселина. Най-правилното е да консумирате това бобово растение преди бременността или след третата седмица.

- Понижава нивата на кръвната захар

Въглехидратите се усвояват бавно, благодарение на което се избягват скокове на кръвната захар, дават по-голямо чувство за ситост, като по този начин се избягват ненужни закуски между храненията, а благодарение на фибрите се понижава холестерола и високото кръвно налягане.

Също така не трябва да се консумира от хора, които имат проблеми с подагра или високи нива на пикочна киселина. Но е важно да се консумира в малки количества по няколко пъту на ден, поради високото съдържание на пурини.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес