Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пъти може да си кръстник/кръстница?

09 март 2023, 19:00 часа

Въпросът колко пъти може да си кръстник или кръстница стои пред всички, които вече са съпътствали бебче в първите му стъпки към Бога и са поканени отново в тази роля на Свето Кръщене. Битуват различни митове и твърдения, които правят откриването на верния отговор редно ли е да имаш десетки кръщелници, или кръстник можеш да бъдеш само веднъж в живота си, още по-трудно. Сред митовете най-разпространени са:

  • Че бременна жена не трябва да бъде кръстница, докато носи плода.
  • Че ако кръстницата не е омъжена, а кръстникът е ерген, това ще отнеме щастието на детето.
  • Че кръстницата и кръстникът не трябва да имат починали родители, за да не пострада кармата на детето и да не го преследва през целия му живот лош късмет.
  • Че първият кръщелник на жените не трябва да е малка дама, за да не отнеме личното ѝ щастие. Битува поверието, че жените едва след като са кръстили момченце, може да бъдат и на момиченце, както и че ако кръстят детенце, преди да имат свое, то такова може никога да не се появи на бял свят в живота и семейството им.

Каква сила се крие зад древните български имена

Църквата не поставя подобни забрани и ги сочи като митове, те се възприемат и от съвременните семейства също като митове, в които не вярват и с които не съобразяват избора си. Църквата посочва, че на момичето му нужна кръстница, а на момчето – кръстник, за да общуват по-лесно и детето да може да бъде по-добре разбирано от наставника си от същия пол, но не поставя такова задължително изискване. Къде свършват поверията и митовете, свързани с кръстникът и кръстницата, и къде започва истината ще разберете сега.

Колко пъти може да си кръстник/кръстница?

Светото Кръщене е сред най-светлите празници в семейството, моментът, в който детето става християнче, неговият първи допир до Бог и Божественото. Кръстниците са земните ангели на детето, хората, които ще го напътстват и ще му сочат правия земен път. Ролята им е била изключително отговорна в миналото, днес леко се размива, но изборът все така остава важен. Както в религиозните, така и в гражданските възгледи, кръстникът и кръстницата обикновено са семейна двойка, която участва в развитието на детето като личност, във възпитанието му и духовното му израстване, и може да получи законно попечителство на детето, ако нещо се случи с родителите.

Това са имената, с които НЕ ТРЯБВА да кръщаваме децата си

По въпроса колко пъти може да си кръстник или кръстница църквата мълчи и не поставя ограничение. Тя изисква само кръщелно свидетелство на избраните за тази роля, както и да са над определени години, но не и да посочат дали имат и други кръщелници. Няма ограничение в това на колко деца може да бъдете кръстник или кръстница. Може да бъдете кръстници толкова пъти, колкото семейство ви окаже тази чест и доверие и ви повери мисията да бъдете земният ангел на най-ценното – детето им. Но всеки, които приеме да кръсти дете, трябва да знае, че това решение е не само голяма чест и радост, но и голяма отговорност.

Приемайки да кръстите дете, поемате отговорност пред Бог за душата му и духовното му развитие. Ако нямате време да участвате активно и когато е необходимо в живота на своите кръщелници, следва да прецените заслужава ли си да приемате поканата и да бъдете кръстници на много деца. Това не е еднократен акт, а отговорност за цял живот. Тоест ограничението колко пъти може да си кръстник или кръстница трябва да си го поставите вие – въз основа на вашите време, възможности, желание и не на последно място финанси, защото Светото Кръщене днес е свързано и със средства.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес