Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

20 април 2024, 08:00 часа

Направата на великденски козунаци е сред любимите занимания на много домакини. Всяка година имат възможността да експериментират, да добавят нова съставка или да тестват напълно различни рецепти.

Знаем, че в интернет можете да попаднете на какви ли не вариации на сладкия хляб. Има обаче тънкости, които са валидни за всяка една рецепта. Добре е да ги знаете, защото именно на тях дължим добрите резултати.

Колко да затоплим помещението, когато приготвяме козунаци?

Още: Мини козуначета за Великден – уникално вкусни са

Сигурни сме, че начинаещите домакини поне веднъж са си задавали този въпрос. Истината е, че козунаците се нуждаят от топла стая, за да се получат пухкави и на конци. В противен случай тестото няма как да втаса и накрая няма да сме доволни от резултата.

За да удвои обема си за кратко време, без да пришпорвате нещата, помещението трябва да е добре затоплено. На вас може да ви се струва твърде горещо, но помнете, че козуначеното тесто е на друго мнение. 27 градуса е идеалната температура, когато говорим за направата на козунаци. Ако е по-хладно, също ще се получат, но навярно тестото няма да е толкова пухкаво и фино, колкото целите.

Тази година Великден се пада май месец и навярно няма да ни се налага да включваме печките още от предния ден, но все пак трябва да помислим върху предварителната подготовка.

Разбира се, съществуват и много други тънкости, свързани с направата на козунаци. Преди да запретнете ръкави, прочетете за всяка от тях. Направете така, че тази година козунаците ви да нямат равни на себе си.

Още: Кога се боядисват яйцата и се пекат козунаци за Великден

Лекар: Хората с това заболяване НЕ трябва да ядат яйца и козунаци на Великден

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес