Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко години живеят папагалите - кой е "столетникът" сред тях?

15 февруари 2023, 13:44 часа

Папагалите са известни с невероятната си способност да „говорят“ и да имитират звуците на различни животни. При това, имат красиво и разнообразно оперение с ярки цветове. Тези им качества ги правят едни от най-обичаните домашни любимци сред почитателите на птиците.

Всъщност, папагалите представляват група птици от различни видове, които носят едно и също общо име. Затова има и голяма разлика в продължителността на живота им.

Днес екологичното положение на папагалите далеч не е розово и притежаването им вече е забранено в някои страни. Пример за това е Мексико: там всички национални видове са определени за рискова категория, чиято комерсиализация е забранена. Така, че ако ви се случи да се озовете в екзотична страна, обитавана от тези птици, е добре да се уверите, че местното законодателство позволява покупката им с необходимите разрешителни документи.

Най-старото дърво в света

Щом се уверите, че шареният пернат домашен любимец идва от сертифициран развъдник, не би трябвало да има проблеми с отглеждането му. Остава само да се грижите добре за новия си приятел и да му предложите отлично качество на живот. Нивото на грижите може да увеличи или да намали броя на годините в живота на един папагал. Продължителността на живота на тези забавни и красиви птици варира значително – между 5 и 100 години.

Следният списък представя в това отношение някои видове папагали.

  • Ара – 40-95 години.
  • Жако (Сив папагал; Psittacus erithacus): 40-60 години.
  • Синьочел амазон (Amazona aestiva): 25-75 години.
  • Благороден папагал (Eclectus roratus): 30-60 години.
  • Сенегалски папагал (Poicephalus senegalus): 30 години.
  • Белочел пион (Pionus senilis): 25 години.
  • Конгоански папагал (Poicephalus gulielm): 21 години.
  • Пъстър лорикет (Trichoglossus haematodus): 15-25 години.

Броят на годините живот за един папагал се определя не само от неговия вид. Храненето, ветеринарните грижи и психическото здраве също са от голямо значение. Ако искате вашият екземпляр да изживее пълноценно своя живот, трябва да имате предвид следните условия.

Най-големите ПТИЦИ в света: Коя е на първо място?

Достатъчно място в клетката. Това позволява на животното да се освободи от стреса и укрепва имунната му система. В допълнение, стимулира движенията и подобрява усвояването на хранителните вещества в процеса на метаболизъм. В никакъв случай папагалът не трябва да се настанява в клетка, чиято дължина и височина е по-малка от 1 метър. И нещо важно: той трябва да може да я напуска по 2 часа на ден.

Компания. В природна среда някои видове папагали живеят на ята, затова отглеждането им заедно с други подобрява психическото им здраве и ги поддържа по-активни.

Внимателно изберете къде ще купите вашия домашен любимец. Сертифицираните птицевъди спазват строги процедури, за да гарантират, че папагалите имат по-малко здравословни проблеми. Ако придобиете папагал на място със съмнителна законност, е възможно той да страда от различни заболявания в бъдеще.

Папагал спаси собственика си от пожар

Осигурете адекватно хранително меню. Не забравяйте, че храната на тези птици трябва да е максимално разнообразна. Използвайте не само търговски гранули - добавяйте зърна, семена, ядки, плодове и зеленчуци. Добрият баланс на всичко ще подобри здравето и имунната система на шареното ви пересто приятелче.

Колко години живее един папагал?

Посочените данни са само средни стойности. Всяка птица може да надхвърли очакванията, ако й бъде осигурено добро качество на живот. Пример за това е известният папагал-кинозвезда Пончо от породата червено-зелен ара, който живял 93 години и починал през 2018 г.; той се снимал във филми с Джим Кери, Глен Клоуз и Еди Мърфи.

Папагалите изискват голям ангажимент за цял живот, тъй като сред тях има дълголетници. Затова, ако смятате, че можете дълго да изпълнявате тази отговорност, такъв екзотичен и забавен домашен любимец ще украси и развесели дома ви. В противен случай е по-добре да потърсите други животни или птици, по-подходящи за вашите нужди и възможности.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес