Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя река е най-големият приток на Дунав?

11 май 2024, 19:16 часа

Река Дунав представлява северната граница на България, която я свързва с Румъния. Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Дължината й е 2852 км, а площта на водосборния й басейн е 817 000 кв.км. На места дълбочината на реката е над 30 м. Дунав е единствената река в света, която протича през 10 страни - Австрия, Германия, Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна и България. Извира от планината Шварцвалд и е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море. Включена е в списъка на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.

Реко Дунав получава около 300 притока с дължина над 50 км, сред които 7 притока с дължина над 500 км, 19 притока с дължина от 200 до 500 км и 15 притока с дължина от 100 до 200 км.

Кой е най-големият приток на река Дунав?

Река Прут

Прут е река в Украйна, Румъния и Молдова, ляв приток на Дунав с дължина 989 км и площ на водосборния басейн 27 500 кв. км.
Води началото си от северния склон на хребета Черногора, част от Източните Карпати, под връх Туркул (1933 м), на 1784 м надморска височина, в югозападната част на Ивано-Франкивска област в Украйна. Тече на север, завива на изток, а при град Коломия - на изток-югоизток. От украинското село Тарасовци до устието по нея преминават държавните граници между Украйна и Румъния и Молдова и Румъния.

В горното си течение, до град Черновци, тече в дълбока и тясна долина, след които долината се разширява, а след молдовския град Леово надхвърля 10 км и има широка заливна тераса. Влива се отляво в река Дунав при молдовското село Джурджулеш, на 2 м надморска височина и се явява последният голям приток на Дунав.

На запад и северозапад водосборният басейн на Прут граничи с басейните на реките Сирет и Тиса, които са леви притоци на Дунав, а на север, североизток и изток - с водосборните басейни на река Днестър.

Кои са държавите, през които минава река Дунав?

Кой е най-големият приток на река Дунав в България?
Притоците на Дунав, които се вливат от територията на България, са сравнително малки. Повечето от тях водят началото си от Предбалкана и Стара планина. Изключение прави най-големият приток, който води началото си от Рила.

Най-големият приток на Дунав в България е река Искър.
Искър е най-дългата река, която е изцяло на Български територия - 368 км. Извира от алпийския пояс на Рила под връх Дамга и обединява три притока - Черни, Леви и Бели Искър.
През Дервишки пролом реката напуска Рила и навлиза в обширната Самоковска котловина.

След като премине през нея и изтече от язовир Искър между Витоша и Плана на запад и Лозенска планина на изток, образува дълбокия Панчаревски пролом. След като напусне язовир Панчарево, Искър навлиза в Софийското поле, преминава край източните софийски квартали, а при град Нови Искър навлиза във величествения Искърски пролом. След село Лютиброд реката излиза от Стара планина, продължавайки на изток, където долината й се разширява.

При град Роман приема отдясно най-големия си приток Малки Искър, а при село Карлуково завива на север. При село Чомаковци навлиза в Дунавската равнина, а течението й се ориентира на североизток. На 2,3 км североизточно от село Байкал се влива като десен приток в река Дунав.
Река Искър преминава през София, Самоков, Своге, Нови Искър, Мездра, Червен бряг, Роман, Койнаре и Искър.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес