Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя подправка ни помага да имаме здрав черен дроб години наред?

10 септември 2024, 09:26 часа

Здравето на черния дроб е ключово за общото здравословно състояние, тъй като този жизнено важен орган е отговорен за множество ключови процеси, протичащи в тялото, сред които метаболизмът, имунитетът, храносмилането, детоксикацията, образуването на жлъчка и холестерол, липогенезата, синтезът на гликоген и образуването на глутамин, съхранението и/или метаболизирането на мастноразтворимите витамини.

Ролята на черния дроб дори е свързана с функцията на хормоните на щитовидната жлеза, което още веднъж подчертава ключовото значение на здравето на черния дроб за общото здраве, а това поражда въпроса как да подобрим състоянието на този жизнено важен орган, натоварен с толкова много функции. Редица изследвания по темата подчертават колко е важен отказът от вредните навици за осигуряване на здравето на черния дроб и особено колко значимо е преустановяването на консумацията на алкохол, както и разумният прием на лекарства – само при нужда и по лекарско предписание, тъй като влияят негативно на чернодробните функции. Някои изследвания подчертават и ролята на редица билки за здравето на този орган, но сред най-полезните се оказва… подправка. 

Коя подправка ни помага да имаме здрав черен дроб години наред?

Още: Кои са първите симптоми при болен черен дроб

Обикновено обсъждаме полезните билки за здравето, разчитайки на тяхното полезно въздействие много повече от това на подправките. Изследванията обаче показват, че в света на подправките има някои, които оказват значително полезно върху здравето на черния дроб. Една от най-полезните в това отношение е куркумата, чиито впечатляващи въздействия върху здравето се дължат на нейния основен активен компонент – куркумина. Тази подправка, имаща важно място в света на кулинарията, оказва значителни ползи за здравето на черния дроб благодарение на своите мощни противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства, правещи я подходящ избор за хора с чернодробни заболявания.

Едни от най-важните индикатори за здравето на черния дроб, които лекарите следят с кръвни изследвания, са AST и ALT. Високите нива са лош индикатор и са неблагоприятен показател. Приемът на куркума нормализира тези нива. Проучване по темата категорично сочи, че приемът в продължение на 2 месеца на 500 mg куркумин значително намалява съдържанието на мазнини в черния дроб, както и нивата на AST и ALT. Приемът на пиперин заедно с куркумина има още по-благоприятно влияние върху здравето на черния дроб,  като води до намаляване и на лошия холестерол в кръвта. 

Пиперина също ще откриете не в билка, а в подправка, друга подправка, популярна в кухнята, която също оказва полезно въздействие върху здравето на черния дроб – черен пипер – подправка, изключително популярна и в родната кухня, присъстваща в много национални ястия. Въпреки всички тези безспорно доказани ползи за здравето на черния дроб от куркумата, трябва да се има предвид, че приемът в неразумно високи количества може да доведе до остро чернодробно увреждане, което не е ясно (предстоят още проучвания) на какво точно се дължат.

Други подправки, важни за здравето на черния дроб

Още: Този зеленчук чисти омазнения черен дроб и помага да отслабнете само за 10 дни

Чесънът, който по-скоро се разглежда като зеленчук, но се използва най-вече като подправка, също има доказани ползи за здравето на черния дроб, които се дължат на съдържащите се в него мощни антиоксидантни и противовъзпалителни растителни съединения като алицин и алиин. Приемът на чесън също съдейства за редуциране на нивата на ALT, AST, лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, сочи проучване по темата, извършено през 2020 г. сред 100 души, приемали 15 седмици по 800 мг чесън на прах всеки ден. При половината от пациентите, които са били обект на това изследване, се наблюдава и редуциране на мазнините в черния дроб, които са известни с увреждащото си действие – омазняването на черния дроб е едно от заболяванията на този ключов орган, опасно за здравето. Чесънът редуцира и с около 30% риска от развитие на мастна чернодробна болест, както и в значителна степен риска от рак на черния дроб. 

Важно е да се има предвид обаче, че както при куркумата, така и при чесъна прекомерният прием на подправката с лечебни цели във високи дози може да е опасна за някои хора, като не е известна причината защо концентрираните добавки с чесън могат да предизвикат увреждане на черния дроб при някои пациенти вместо да осигурят отлично  чернодробно здраве. За щастие тези случаи са много-много редки и като цяло на куркумата, черния пипер и чесъна се гледа като на най-удачен и верен отговор на въпроса коя подправка ни помага да имаме здрав черен дроб години наред.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/

Още: Какво да ядете, за да подобрите функцията на черния дроб

https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver#4.-Licorice

https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver#6.-Garlic

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес